söndag 3 januari 2021

Valentina kunnig expert

Bild från TV6
Vi ser henne som hockeyexpert i junior-VM och vi såg henne även under Karjala cup i höstas. Hon heter Valentina Lizana Wallner, är 30 år och gift med Patrick Wallner och har två barn. Hon pluggar till mellanstadielärare. Men hon har också en gedigen hockeybakgrund som målvakt och har 111 landskamper på meritlistan. Därtill har hon tre SM-guld. Med AIK 2007 och 2009 samt med Modo 2012. Hon har deltagit i fem VM-turneringar, 2009, 2011, 2012, 2013, 2015 och har varit med i två OS (Vancouver 2010 och Sotji 2014). Dessutom har hon varit målvaktstränare för Stockholms tv-pucklag, liksom även för damernas U18-landslag. Så nog kan hon mycket om ishockey.

Bild: Jörgen Auer
Jag såg henne första gången under VM 2009 i Tavastehus (Hämeenlinna) i Finland där hon var VM-debutant. Troligen såg jag henne även på träningslägret i Uppsala (Gränbyhallen) någon vecka före VM, men jag minns inte det. Bilden är från Hämeenlinna och det är Valentina till vänster. Den andra målvakten kan vara Kim Martin Hasson, men ännu troligare Sara Grahn. Kim var bara tredjemålvakt eftersom hon varit knäskadad under vintern och inte matchat så flitigt.

Bild: Jörgen Auer
Här en annan bild på Valentina. Det är från Cloetta Center i Linköping och första SM-semifinalen 2012 när LHC mötte Modo. LHC hade visserligen hela Riksseriens poängdrottning Denise Altmann i sina led, men Modo hade bland många unga och entusiastiska spelare också spelskickliga landslagsforwarden Tina Enström i fantastisk form och Valentina Lizana i målet. Modo vann matchen i Linköping med 6-3 och vann även hemmamatchen veckan därpå med klara 5-0 . Det bar hela vägen till SM-guld för Modo efter 1-0 mot Brynäs i finalen, som bara spelades i en enda match.
Angående den tv-sända finalen så hade Modo Hockey ett mycket ungt lag. Valentina var med sina 22 år äldst i laget och efteråt kommenterade hon guldet bland annat så här: Jag är sjukt stolt över småtjejerna!
Nu är hon 30 och kunnig hockeykommentator i Nentgruppens kanaler där bland andra Viaplay, TV6 och TV10 ingår. Nent (Nordic Entertainment Group) och SVT delar på sändningsrättigheterna från junior-VM i Kanada där semifinalerna spelas natten till tisdag och finalen onsdag morgon 03:30. 

Inga kommentarer: