torsdag 13 december 2012

Ännu mera Chongqing


Bild: Jörgen Auer
De här bilderna är från en av de två linjerna på Chongqing Monorail som är delar av Chongqing Rail Transit (CRT). För närvarande består CRT av fyra linjer, två konventionella tunnelbanelinjer och två monolinjer.


 Bild: Jörgen Auer
De fyra linjerna tillsammans betjänar för närvarande 64 stationer och har 200 miljoner passagerare årligen. De två monolinjerna sträcker sig tillsammans 39,1 kilometer och ses här till vänster, den högra pelarförsedda betongslingan är en väg.

  Bild: Jörgen Auer
 Och här kommer ett tåg ut från, eller om det är in till, Liziba station som ligger mitt inne i det stora bostadskomplexet. Tågen kör helt sonika rätt igenom bostadshuset - kan inte vara så kul att bo där.
  Bild: Jörgen Auer
Och här ses ett monotåg på lite närmare håll på väg in till samma station. Vagnarna är byggda av japanska Hitachi och monorailsystemet går inte bara uppe i luften utan även under jord inne i city.
  Bild: Jörgen Auer
Bild inifrån Liziba station där en biljett in till city - fem stationer bort bara kostar ungefär motsvarande 2,50 kronor.
 
Bild: Jörgen Auer
Som synes är stationen inte nedklottrad och inte heller tågen. Allt är rent och snyggt.
 Bild: Jörgen Auer
Snyggt är det även ombord där man inte verkar bry sig så mycket om utsikten mot floden Jialing.
Bild: Jörgen Auer
De flesta ser den ju varje dag och kanske har sett sig mätta. Och de ska ju ändå strax gå av. De flesta ska till Jeifangbei - det är där jobben finns i näringslivsmetropolen Chongqing, med en av världens snabbast växande ekonomier.

Inga kommentarer: