torsdag 24 september 2015

Vinner vi fotbollsallsvenskan i år?

Ur IFK Norrköpings spelarmatrikel 1964
Det trodde ni inte va? Mitt bland kända, och mindre kända, rentav okända licenserade fotbollsspelare i IFK Norrköping 1964 hittar man en Auer, Jörgen. Och det är sant. Jag var verkligen med och var så stolt över att få vara med på den här listan att jag till och med strök under mitt namn i min kalender som även upptar namn i huvudstyrelsen, ishockey-, friidrotts-, bridge-, bowling-, och damsektionen.
Det var oerhört stort att få vara med bland alla allsvenska spelare, varav flera varit med och tagit guld både 1960, 1962 och 1963. Ja, Åke Bajdoff Johansson och Bengt Zamora Nyholm hade ju varit med även 1957, 1956 och 1952 (även om Zamora inte fick någon medalj 52 när bara de elva som spelat flest matcher fick medalj. Den säsongen hade Zamora och Torsten Lindberg delat på målvaktsjobbet.
Alltså: att få vara med bland dessa landslagsspelare var enormt och kändes märkligt. Det hände att vi 16-åringar fick träna med dem någon gång. Ibland sköt vi en boll mot Zamora i målet. Otroligt!
Nu är Zamora borta, han dog förra torsdagen och begravdes i dag. Bajdoff avled för något år sedan. Flera ändå på den här listan är borta. Spelaren, lagledaren, och blivande förbundskaptenen Georg Åby Ericson bland dem. Leden glesnar, men IFK består. Den här säsongen ett topplag i allsvenskan och efter kvällens matcher står tre lag på samma poäng, 54. IFK Göteborg, IFK Norrköping och AIK. Fem omgångar återstår. Det blir en spännande avslutning.
Vinner vi?

Inga kommentarer: