fredag 5 mars 2010

100 år sen, plus lite nyare

För 100 år sedan var 5 mars en lördag och det stundade söndagskonsert i Åtvidaberg. Den skulle äga rum på Åtvidabergs hotell där violinvirtuosen Sven Kjellström skulle bjuda på Bach, Corelli, Paganini, med mera. Kjellström är en av våra främsta kännare av violmusik, skrev Corren. Violmusik - heter det så?
I Mjölby skulle det bjudas på annan kultur, och det redan på lördagen. Ty till teatern dit skulle Rydingska sällskapet komma och spela "Spionen" av W Christmas. En pjäs som handlade om fransk-tyska kriget.
Man kunde ju också bege sig till Tranås för där väntade visafton står det längst ner. slarvigt nog har jag inte fått med mer än namnet Torkel Scho-. Men jag tror mig veta att det borde vara Torkel Scholander som bland annat sjöng in "Farväll en sorgens ton ifrå Amerikat" på skivmärket Victor 1911. Torkel var son till Fredrik Wilhelm Scholander, arkitekt, målare, tecknare, som även skrev musik. Torkels bror Sven Scholander (1860-1931) var vissångare
och tonsättare och turnerade till och med i Europa. Han tonsatte dikter av Fröding och Dan Andersson och var med i tre filmer på 20-talet, bland dem Gösta Berlings saga.
Svens dotter Eva (1894-1976) var skådespelare och var bland annat med i sju filmer på 50-talet, bland dem Rasmus, Pontus, och Toker (1956), och Det svänger på slottet, 1959.
Torkels son Torkel, född 1925, var bland annat överläkare på barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Linköping. Och hade sång som hobby.

Inga kommentarer: