fredag 31 december 2010

Auers årskrönika

Ur Corren 31 december 1910
Så här på årets sista dag gäller det att sammanfatta. Kort. Då passar det kanske bra att berätta att min serie "För 100 år sen" nu har gjort sitt. Det blir inget om 1911 nästa år. Däremot kommer jag att fortsätta vara nostalgisk, men nöjer mig under kommande år med att gå 50 år tillbaka. Till 1961 således.
Bild: Jörgen Auer
1 januari: Men först tar vi adjö av 2010 och börjar med en bild från 1 januari. Tagen mitt på dagen på en promenad runt Veta kyrka ner till Mantorptravet. Solen orkar inte bryta igenom, och den ska ju ändå snart börja nedfärden.
Bild: Jörgen Auer
5 februari: Fotbollens flagga, grön med vitt kors, vajar numera året om. Bilden är från konstgräset i Mantorp.
Bild: Jörgen Auer
22 mars: Bild från den lilla söta kanalen i Åtvidaberg - änderna anar som vi att våren snart är här och njuter i solskenet.
Bild: Jörgen Auer
13 april: När blåsipporna, och vitsipporna också förstås, slår ut vet man att våren är i antågande och man blir så himla glad när man ser dem. Glad och tacksam.
Bild: Jörgen Auer
11 maj: Våren är här. Man får allt mer att titta på i naturen. Och någon tittar tillbaka. Det är en tidig fjäril - Påfågelsöga. Visst är den vacker?
Bild: Jörgen Auer
29 juni: Midsommaren har passerat. Ängen har stått i blom i ett par veckor redan och det är bara så mycket sommar man kan tänka sig.
Bild: Jörgen Auer
3 juli: Det är marknad i Heda. Östergötlands bästa marknad? Det är varmt, klibbigt. Massor av folk. En man kommer gående med en ståfela. Vart ska han? Jag följer efter och får höra musik i sommarhettan när Norrköpingsgruppen Sega gubbar spelar.
Bild: Jörgen Auer
1 augusti: Sommaren har kommit av sig - regnet vräker ned i Mantorp. Men allt har en skönhet, det beror bara på hur man tittar. Och regn behövs ju.
Bild: Jörgen Auer
16 september: Har ärende i Söderköping. Stannar. Beundrar de små gränderna, de gamla byggnaderna och ser orosmolnen hopa sig över Rådhuset. Men solen finns där också. Vem vinner?
Bild: Jörgen Auer
17 oktober: Flanerar omkring i Linköping med kameran. Hittar inget. Men kisar upp mot Sankt Larskyrkan och får se Domkyrkotornet där bakom och en himmel som överrumplar med sina färger och ett gyllene svärd som hugger genom skönheten. Vem håller i det?Bild: Jörgen Auer
26 november: Snö har redan kommit i ansenliga mängder. Ska det bli en tuff vinter till? Man bävar.
Bild: Jörgen Auer
24 december: Om någon dag på året är förväntansfylld och tålamodsprövande så är det väl julafton. Men även den har ett slut liksom året.
Ursprungsbild: Pia Molin - Bild på tidning: Jörgen Auer
15 juni: Personligen så fanns det flera höjdpunkter under året: barnbarnsdop, födelsedagar, bröllop, fantastiskt roliga jobb, som det här ovan med hästen Kaktus från Rappestad och mig själv som Birger Jarl, och naturligtvis sommarens husbilsresa under sommaren tillsammans med Clara Herner.
Bild: Jörgen Auer
22 juli: Och det är med en bild på solnedgång vid Borghamn och Vättern från denna resa med Correns husbil som Auerbloggen säger adjö till 2010. Väl mött nästa år igen då vi alltså kastar oss över såväl 2011 som 1961 med glatt humör. Gott Nytt År.

Inga kommentarer: