torsdag 23 december 2010

En krönika om idrott i jul

Här nedan följer fredagens krönika (Cnorren) i julaftonens Corren

Glöggen hör annandagen till

Tomten står och klappar på porten med säcken. På landslagsporten, kanske. Fast besöker han Sveriges JVM-lag i ishockey får han skynda sig. Laget firar knappt jul och önskar sig en försenad julklapp i form av ett VM-guld. VM börjar inte förrän på annandagen då Sverige möter Norge i Niagara Falls. Det låter olycksbådande, som om att det ska gå utför. Fast det kanske är för Norge?
Annars hör annandagen här hemma i Sverige bandyn till. Det är bandyns stora dag under året, tillsammans med SM-finalen. Det är dagen då många går och tittar på sin enda bandymatch under säsongen – i alla fall på orter där man har elitseriebandy. Det är också en dag då det kryllar av portföljer och doftar ovanligt gott på läktarplats. Det doftar glögg och i andra halvlek kan bara hälften av publiken se en boll. Den andra ser två.
I ishockey får man nog inte ha glögg med sig på matcherna, men kan man smuggla med sig bengaliska eldar in på Globen i Stockholm, så... Även hockeyns elitserie spelar på annandagen, trots att det är stora bandydagen. I Linköping gästas LHC av Timrå. Kanske är jag där – eller framför teven och ser glöggdoftande på när Norge faller i Niagara.

Inga kommentarer: