fredag 10 december 2010

För 100 år sen

Ur Corren 10 december 1910
Det var något stort och märkvärdigt när kontinentaltåget kom, det kan man förstå. Och med tre Nobelpristagare ombord!
De som tog emot dem var professorerna Mörner och Arrhenius. Det finns faktiskt mer än en Mörner det skulle kunna vara, men det borde ha varit Karl Axel Hampus Mörner, 1854-1917, som blev professor i kemi och farmaci vid Karolinska institutet redan 1886 och också ordförande i den medicinskaNobelkommittén.
Professor Svante August Arrhenius, 1859-1927, var professor i fysik vid Stockholms högskola och den förste svenske nobelpristagaren i kemi 1903. 1896 var han först att upptäcka växthuseffekten.
Ur Corren 10 december 1910
Från växthuseffekten är steget inte så långt till flugornas herre. Här avsvär sig både herr Lennmalm och Neuman i Linköping all inblandning i olagligt flugpapper.
Vad var det för papper egentligen? Vilket gift var det?
Om det berättar Correns veckoblad Östgötaposten, visserligen 13 år tidigare, 1897-08-13, men ändå:
För ett par dagar sedan inträffade i Normlösa socken, att en liten femårig flicka så när fått sätta livet till för det i handeln förekommande och i hemmen brukade röda, med en dödskalle märkta flugpapperet. Genom lämplig behandling enligt läkares föreskrift fick den lilla dock behålla lifvet. Flugpapperet hade som vanligt lagts på en tallrik och öfvergjutits med sockervatten. Af detta sockervatten hade flickan förtärt, hvarjemte hon söndertuggat och delvis utsugit saften ur en del av sjelfva papperet, hvarefter förgiftningssymptom inträffade. Vid sedermera företagen kemisk undersökning af papperet befanns detsamma innehålla arsenik i betydligt mängd. 120 qvadratcentimeter af ett sådant papper befanns vid undersökning å apoteket i Skeninge innehålla ej mindre än 49 milligram arseniksyrlighet eller nära tio maximaldoser.
Genom stadsfiskal Alméns ingripande har i Skeninge allt dylikt i handelsbodar befintligt livsfarligt papper blifvit beslagtaget.

Inga kommentarer: