söndag 16 februari 2014

Lite om skidornas guld och smör

 Se så fina de var på medaljceremonin i dag, de svenska guldtjejerna från gårdagens fantastiska skidstafett: Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag och Charlotte Kalla. Tillsammans är de stora. Och Kalla drottninglik. Det ska bli intressant att se om hon är mätt nu eller om hon blandar sig i medaljstriden även på tremilen. Hon förbereder sig i alla fall väl och avstår sprintstafetten.
 Och så här såg det glada och historiska svenska damlaget från Sotjis OS ut tillsammans med Finlands och Tysklands lag som tog silver- respektive bronsmedaljerna. Lite ovanligt var det allt att se en prispall utan norsk representation. Det var nästan så man tyckte att något fattades.
Sveriges herrlag som stafettvann i dag får sina guldmedaljer i morgon. Norge får ingenting. Inga stafettmedaljer i alla fall. På längdskidor, vill säga. I sprint och skidskytte vet man ju däremot inte.
Några minuter i dag ägnade jag åt att läsa norska tidningar. Inte svenska om norska, utan jag tittade i norska tidningar. I Verdens Gang (VG) hade man t ex den här rubriken om vallafiasko. Eller smörefiasko som det heter på norska.
Eldar Rönning berättade om loppet att det var som att åka i lim och att han satt bom fast.
Några timmar senare kunde man läsa att norska vallateamet hittat felet, vilket dock ytterligare en stund senare visade sig inte stämma. Nej, vi vet inte vad som är fel, sa smörechefen Knut Nystad till Adresseavisen. Martin Johnsrud Sundsby på tredje sträckan sa att han kände sig i toppform och att det gick riktigt bra till en början och han tog in mycket på Johan Olsson. Men efter tre kilometer svek skidorna och han stumnade helt.
Sundsby hade dock svårt att vara arg eller besviken på vallateamet:
-Jag vet hur vanvettigt hårt de jobbar. De sover inte om nätterna. De jobbar alla timmar på dygnet för att lösa de problem vi har haft, sa han till adressa.no. 
Norrmännen famlar just nu i blindo. Precis som under lördagens och söndagens stafetter.

Inga kommentarer: