söndag 21 augusti 2011

För 50 år sen

Den här dagen för 50 år sen slog 61-årige pensionerade bussföraren Kempton Burton till i London, åtminstone erkände han handlingen och fick avtjäna straff för den. Men vad gjorde han? Jo, han stal Fransisco de Goyas målning av Hertigen av Wellington från National Gallery.
Burton försökte dock aldrig sälja tavlan, i stället använde han den som "gisslan" och begärde 140 000 pund att delas ut till välgörenhet till dem som inte hade det så gott ställt. Det fick han inte.
Burton skickade meddelanden till National Gallery och till tidningar, bland de senare fanns The Daily Mirror som i maj 1965 fick en biljett till en förvaringsbox på New Street station, där målningen återfanns i gott skick, men utan ram.
I juli 1965 hörde så Burton av sig till polisen och erkände brottet. Han hade svårt att bli trodd eftersom han var både fet och gammal och inte "erkänd" konsttjuv. Han dömdes dock så småningom, men bara till tre månaders fängelse för stölden av ramen!
Som kring många andra konststölder förekom en hel del "romantik" kring den här stölden och lustigt nog finns tavlan (en kopia, förstås) med i första Bondfilmen Agent 007 med rätt att döda (Dr No) från 1962.
Den som vill läsa mer om den här händelsen kan göra det här.



Inga kommentarer: