onsdag 9 oktober 2013

Stor framtidstro präglade dagen

 Bild: Jörgen Auer
Invigningen av jätteprojektet Bana Väg Motala-Mjölby med byggnation av väg 50 samt dubbelspåret har inneburit en massa festligheter i Skänninge och Motala i dag. I Skänninge där man även passade på att inviga det restaurerade stationshuset hölls även ett seminarium på morgonen om samhällsutveckling i regionen. Bland flera andra var infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd en av talarna. 
 Bild: Jörgen Auer
Hon deltog därefter i en paradmarsch från biografen ner till stationen och gick tillsammans med Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm och Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson.
 Bild: Jörgen Auer
Många Skänningebor hade samlats längs kortegevägen och före paradorkestern gick ett gäng drillflickor. Glada sådana.
 Bild: Jörgen Auer
Var är dom? Var är dom?
 Bild: Jörgen Auer
Till stationen gick paraden. Någon tappade sina noter. Kan du gissa vilken musiker?
 Bild: Jörgen Auer
En hjälpsam och uppmärksam polisman tog snabbt upp noterna och sprang ifatt.
 Bild: Jörgen Auer
Så kom honoratories till stationen, bakom den tidigare nämnda trion syntes bland andra Motalas kommunfullmäktigeordförande Karl-Axel Pettersson Molinder och skymtade Linköpings kommunalråd Paul Lindvall bredvid honom.
 Bild: Jörgen Auer
Sen fick Gunnar Malm vänta lite och ta emot kungen.
 Bild: Jörgen Auer
Kungen som efter att ha lyssnat på Kungssången och några andra talare, de tre nämnda samt Mjölbys Cecilia Wilhelmsson, själv fick ta till orda och knöt an till gamla järnvägstraditioner i familjen - farfars farfars farfar inte minst. Har jag rätt så borde det vara Karl XIV Johan, den första Bernadotte på svenska tronen.
Bild: Jörgen Auer
Och sen, ja sen fick Carl Gustaf klippa band och säga att nu var det invigt. Sen väntade lunch på Skänninge stadshotell (mycket god, minst sagt) innan det bar iväg till Motala på nya vägen - den jag och Mia Karlsvärd provåkte i måndags  - där han invigde Motalabron.
Har jag glömt nåt? Ja, den framtidstro och glädje som präglade dagen så långt jag kunde se. Tåget och vägen kan komma att betyda mycket för Motala och Mjölby. Och Skänninge inte att förglömma. Kanske är rent av Skänninge den stora vinnaren. Pendeln har redan inneburit ett stort lyft och både väg och järnväg kommer att öka utvecklingsmöjligheterna för såväl transporter som människor. 

Inga kommentarer: