lördag 15 juli 2017

Jag och Robert II

Bild: Jörgen Auer
Denna underbara dag ägnar jag mig åt historien. Håller som bäst på att läsa in mig på Robert II av Skottland. Han levde mellan 1316 och 1390 och var son till Walter Stewart och Majorie Bruce. Kung blev han vid 54 års ålder, som den förste av ätten Stewart på tronen, läser jag på Wikipedia och tar ett smakprov till på whiskyn som bär hans namn. God och mild, undrar om han var sådan?
På britroyals.com får jag veta att Robert II är 17:e släktled bakåt till Elisabeth II i Storbritannien och att han hade 14 legitima barn och åtminstone 7 illegitima. Hans son John tog över tronen efter honom och tog sig kunganamnet Robert III.
Vem var Robert I då, kanske någon undrar och det läser jag in mig på. Jo, en Robert Bruce, skotsk konung mellan 1309 och 1326. Dessutom morfar till Robert II.
Jag smakar igen och tycker på något lustigt vis att innehållet i såväl flaska som glas växer i styrka för varje nytt glasch, äh glad. Glas.

PS. Om whiskyn Robert II skriver Systembolaget: Aningen rökig, fruktig smak med inslag av fat, honung, apelsin och smörkola. Serveras rumstempererad som avec. Dessutom kan jag berätta att King Robert II tillverkas av Ian MacLeod Distillers i Broxburn, Skottland och att märket även finns som gin, rom, vodka. Se även www.ianmacleod.com/ DS



 


Inga kommentarer: