måndag 29 november 2010

Ännu mer hundraårigt

Ur Corren 29 november 1910
Den här dagen för 100 år sen skrev Corren om invigningen av det nya rådhuset i Norrköping dagen innan. Och vad skrev tidningen?
Jo, att den svenske kungen, Gustav V Adolf var där och invigde. Stadsfullmäktiges ordförande Eric Ringman hälsade konungen välkommen till fabrikernas stad. Det var också Ringman som senare, efter kungens invigningstal, tog till orda och påpekade att det var första gången efter tronbestigningen som konungen var i Norrköping, där ju också ätten Bernadottes stamfar (Karl XIV Johan) fått en minnesstod (1846).
Hur såg det då ut i Norrköping denna dag? Jo, därom ger Correns text besked:
Från Järnvägsstationen hade Järnvägs- och Drottninggatorna fram till rådhuset kantats med ett hundratal flaggstänger, som prydts med flaggor och sköldar och förbundits med guirlander.
I Stadshuset hade man dekorerat med krysantemum, gröna guirlander och enar samt skärt, gult, och blått siden. Öfver ingången hade uppsatts konungens namnchiffer, som på aftonen lyste i eldskrift.
Liknande lysande namnchiffer hade uppsatts på Norrköpings Ensk. banks och Skandinaviska kreditaktiebolagets hus samt på en ställning ofvanför taket å Norrköpings bomullsväfveriaktiebolags etablissement, som äfven bestod sig jättestora lysande trekronorssköldar.
Utefter husväggarne vid Drottninggatan i närheten av rådhuset slingrade sig band av elektriska lampor och från nästan hvarje hus i staden vajade en eller flera svenska flaggor. Till förmån för Norrköpings folkskolors sommarkolonier såldes små svenska flaggor att bäras på rockuppslaget.
Det var en stor dag, barnen hade ledigt från skolan, butikerna hade eftermiddagsstängt. Det var den 28 november 1910.

Inga kommentarer: