lördag 13 november 2010

Smuts och regn, men gott på Ekenäs

Bild: Jörgen Auer
Just hemkommen från julmarknad på Ekenäs är det första minnet faktiskt hur skitigt det var/blev på parkeringen. Leran sprutade om bilarna och det första som behövde göras hemma var en avsköljning av bilen.
Bild: Jörgen Auer
Men slottsfogden Joachim Johansson skötte sig förstås bra och berättade om julen. Dock trodde jag att det var en guidning på slottet som gällde, inte en julguidning. Jag hade velat veta mer om slottets historia och inredning. Jocke berättade att det kommit 120 på guidning på torsdagen, lika många på fredagen, och betydligt fler på lördagen, han gissade på 500 sammanlagt, och då återstod ju halva lördagen och hela söndagen. Hela julmarknaden hade ett par tusen besökare på lördagen. Jag gissar på 5 000.
Bild: Jörgen Auer
Det var Peter Banér som lät bygga Ekenäs mellan 1630 och 1644, vilket man kan läsa mer om på slottets hemsida. På den tiden låg slottet alldeles intill sjön Teden, vilket den här tavlan inne i slottet mycket tydligt visar. Men i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet dikades sjön ur. Tyvärr, kan tyckas för oss betraktare, men den som vill ha ett bättre resultat av jordbruket tycker antagligen annorlunda. För det var jordbruket man tänkte på vid sänkningen av Teden.
Bild: Jörgen Auer
Julmarknaden då? Jo, det var ju trevligt förstås, mycket att titta på, och smaka av, men det regniga vädret förstörde i alla fall min upplevelse.
Bild: Jörgen Auer
Dock värmdes jag av alla trevliga utställare och säljare och av Dahlbergs café. Caféägarna Jessica Ericsson och Sofia Thunholm fick dagen till ära, och det har de visst alla dagarna på Ekenäs, draghjälp av förre ägaren och trivselmannen Ragnar Dahlberg.

Inga kommentarer: