onsdag 10 november 2010

För 100 år sen

Ur Corren 10 november 1910
Pelle Jöns måste väl ha varit clownen, väl?
Och Cirkus Frankoni, vad var det för cirkus? Jo, från början en stor fransk cirkus (Cirkus Franconi) under 1800-talet, men senare fanns även en svensk med svensk stavning under ledning av Franz Lindberg. Direktör Franz själv uppträdde med hästar, "gjorde några vackra språng" läser jag i tidningen Dalpilen från 19 april 1910.
Där skrivs vidare: "Den ene av bröderna Norvaldos intog svåra och vackra ställningar vid spetsen av en lång stång, som den andre balanserade i sitt bälte".
Mer: "Den i Falun förut kände indiske fakiren...kom de kvinnliga åskådarna att rysa över hans okänslighet".
För övrigt står det i Dalpilen att cirkusen hade både clowner och Pelle Jönsar. Så vad var Pelle Jöns?
Apropå denne så läser jag i Tidningen Kalmar från 10 mars 1900 om "Det Wulffska cirkusmålet" i Stockholms rådhusrätt där en cirkus var anklagad för misshandel av djur. Ett av vittnena, en av bröderna Olschansky, får frågan: Vilken anställning har ni? Varpå svaret till allmän munterhet blev: Jak er Pelle Jöns.
I samma tidning, fast från 10 februari 1896 ser jag en annons från "Franske cirkus Leonard Houcke" som säger sig ha "verldens bäste Pelle Jöns, hr Adolph Olschansky".
Ur Corren 10 november 1910
Var det relativt enkelt att hitta uppgifter om cirkus Frankoni så var det svårare att hitta något skrivet om Råstorpssjön, eller Råstorpesjön som den numera heter. Den ligger någon kilometer sydost om fotbollsplan i Kisa.
Det här hittade jag på Projekt Runeberg (under rubriken "Vägledare för turister på Kinda kanal"): I närheten af Kisa finnes det vackra lodräta Klefberget, strax bortom egendomen
Harg, och på det vid en liten sjö täckt belägna jägmästarebostället Råstorp.
Nåja, så nära är det väl ändå inte mellan Harg och Råstorp. Hela Kisa samhälle ligger ju emellan och Harg ligger längs med Ulrikavägen. Det torde åtminstone vara fem kilometer mellan de båda.

Inga kommentarer: