söndag 28 november 2010

För 100 år sen

Ur Corren 28 november 1910
För 100 år sen rapporterade Corren om ett överfall på en engelsk minister, nämligen inrikesministern Winston Churchill - och på den tiden kunde man naturligtvis inte gissa sig till dennes kommande betydelse för Storbritannien och Europa. Det kunde inte heller Hugh Franklin (1889-1962), mannen med hundpiskan. Galen var han nog inte, men han trodde på sin sak och angrep ministern för att få honom att ändra åsikt i kvinnoröstfrågan. För det fick han avtjäna sex veckor i Brixton Prison. Fängelsestraff hindrade honom emellertid inte från att året efter kasta sten på Churchills hus i Eccleston Square vilket gav honom en månads fängelse och inte heller från att vara med om en mordbrandsattack i oktober 1912 på Harrow station då han dömdes till nio månaders fängelse på Wormwood Scrubs. Där hungerstrejkade han och tvångsmatades.
Ur Corren 28 november 1910
Amanda Schmidt var tonsättare och musiklärare, verksam i Linköping i alla fall år 1914, enligt uppgifter från Sveriges Orkesterförbund.
I Linköpings stadsbibliotek finns 11 kompositioner för piano av henne. Även på Statens musikbibliotek finns flera verk för piano av Amanda Schmidt.
Ur Corren 28 november 1910
Ska man tro på en 119-åring som mindes Napoleons intåg? Nej.

Inga kommentarer: