onsdag 10 november 2010

Gammal tavla med nya ögon

Bild: Jörgen Auer
Tänk så roligt det kan vara att få reda på saker och ting. Här har jag gått omkring i en herrans massa år utan att direkt bry mig om den här tavlan. A Gidón står det att konstnären heter och inte förrän nu, för någon timme sen försökte jag söka efter honom. Jag fick napp direkt. Detta genom Sune Nilsson som jag tror finns i Haninge. Hur som helst, Sune har samlat bilder på Gidóns tavlor och berättar också vem konstnären var.
Han hette egentligen Gideon Allan Fingal Johansson och föddes i Hjo 26 januari 1906 och dog i Handen 5 april 1981. Han förde ett i många år kringflackande liv, hade svårt med spriten, och målade snabba tavlor för att få pengar. Min tavla, som jag nu ser på med nya ögon, verkar inte Sune känna till, men då kan jag berätta att den har texten: Motiv från Bohuslän - Hållö fyr och verkar vara målad 1934.
Hållö fyr ligger i Bohuslän, byggd 1842 och renoverad så sent som i år. På Hållö var också en morbror till Evert Taube fyrmästare och Evert själv var där ofta och besökte honom.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag bara surfar runt i bloggvärlden så här i småtimmarna och läser vad andra bloggare skriver. Den här tilltalade mig eftersom jag är historiker. Kul att din tavla äntligen blev identifierad. Den berättar ju också en historia och jag fick ny kunskap. Har själv en blogg men har tagit en skapande paus för tillfället.
Kat.

Auer sa...

Hej Kat
Kul att du tittade in. Skicka mig gärna ett meddelande när du öppnar din blogg igen - om du vill ha nya läsare,förstås.

Vänligen,
Jörgen