onsdag 1 juni 2011

För 50 år sen

Den här dagen för 50 år sen föddes Paul Coffey, i Weston, Ontario, Kanada. Coffey kom att bli en av de bästa hockeybackar NHL och världen skådat. Snabbskrinnaren Coffey spelade 21 säsonger i NHL för en lång rad lag, vann fyra Stanley cup-titlar (tre med Edmonton Oilers, 1984, 85, och 87, och en med Pittsburgh Penguins 1991. Sammanlagt spelade han 1409 matcher i NHL och gjorde 1531 poäng - 396 mål och 1135 assists. 1998 rankade tidningen The Hockey News honom som nummer 28 av världens då bästa spelare genom tiderna.
Coffey spelade för Edmonton Oilers, Pittsburgh Penguins, Los Angeles Kings, Detroit Red Wings, Hartford Whalers, Philadelphia Flyers, Chicago Black Hawks, Carolina Hurricanes, och Boston Bruins. Han valdes in i Hockey Hall of Fame 2004.
Noterbart om Paul Coffey är att han använde sig av skridskor som var två nummer mindre än hans skonummer och att han för att få den rätta känslan snörade vardera skridskon med två snören. Ett nerifrån upp till mitten, och ett från mitten och upp. Han knöt dem så hårt att hans ledare fick skära av snörena efter varje match för att få av honom skridskorna.
Bilden ovan kommer från spelarkortsföretaget Upper Deck och ingår i Martin Auers samling.

Inga kommentarer: