torsdag 23 juni 2011

Gammalt och mysigt i Skrickerum

Bild: Jörgen Auer
Ett 50-tal personer samlades idag för att vara med vid Östergötlands senaste naturreservat - Skrickerums 115 hektar stora och vackra gammalskogsområde mellan Valdemarsvik och Hannäs där träden är upp mot 300 år.
Bild: Jörgen Auer
Men elden ovan ställde inte till det så här, det gjorde en skogsbrand för 14 dar sedan i området.
Bild: Jörgen Auer
Men brand kan faktiskt vara bra för skogen och förr brann det oftare och längre när inte brandskyddet var så utvecklat som idag. Men den senaste branden i området före årets skedde 1749. Bränder gynnar rent av flera djur, svampar och växter.
Bild: Jörgen Auer
Det fick besökarna lära sig idag - de som inte visste det redan - och de fick också njuta av en skogslunch som Länsstyrelsen Östergötland bjöd på, och av fin utsikt vid Pukgöl.
Bild: Jörgen Auer
Fin musik blev det också och för den stod Kolkvartetten. Ovanligt mycket musik blev det eftersom invigningsförrättaren, landshövding Elisabeth Nilsson dröjde på annat ärende.
Bild: Jörgen Auer
Efter förmiddagens myckna regnande blev det underbart skönt när solen tittade fram lagom till lunchen. Det tyckte inte minst Vadstenaborna AnnMarie och Stig Bergmar som har sommarstuga i närheten av Skrickerum.
Bild: Jörgen Auer
Skrickerum ja, ordet skricke lär helt enkelt betyda "platsen där de skrek" berättade lantbrukaren och författaren Anders Bockgård, granne till reservatet och med hela Skrickerums och Tryserums historia i minne. Bockgård har gett ut sju lokalhistoriska böcker och för två år sedan kom han ut med sin första nationella bok - den om Sveriges rikaste man genom tiderna: "Drotsen Bo Jonsson Grip - välgörare och brutal imperiebyggare".
Bild: Jörgen Auer
Landshövdingen kom - glad och påläst som vanligt.Hon visade sig kunna en hel del om skogen. Men så är hon också dotter till en bonde, hennes bror är skogsägare, och själv sitter hon i Sveaskogs styrelse. Lägg till det hennes brinnande intresse för friluftsliv så förstår man att hon vet vad hon pratar om när hon diskuterar skogsfrågor.
Bild: Jörgen Auer
Hantera en yxa kan hon också. I alla fall tillräckligt för att ringmärka den här unga tallen som en invigningsrit.
Bild: Jörgen Auer
Skrickerums naturreservat står färdigt att besöka - och vid höjden vid Pukgöl finns en härlig rastplats trevligt anordnad. Bara att njuta.

1 kommentar:

Pernilla sa...

Det ser ut som att du fick en mysig dag! Vi ses imorgon :)

Kram