torsdag 10 november 2011

För 50 år sen

Det här datumet 1961 fick gamla Stalingrad nytt namn - och blev Volgograd.
Varför?
För att tona ner minnena av Josef Stalin och för att staden ligger vid den mäktiga floden Volga. Även andra ryska (sovjetiska) städer bytte namn, Stalinsk blev Novukuznetsk och Stalino blev Donetsk.
En gång i tiden hette Volgograd Tsaritsyn, grundad 1589 under Tsartiden, förstås. Den hette Tsaritsyn även under ryska inbördeskriget då den attackerades flera gånger och också hölls periodvis av den vita kosackarmén. Men kosackerna fördrevs och staden fick 1925 sovjetledaren Stalins namn.
Stalingrad hette den mellan 1925 och 1961. Under andra världskriget blev staden i det närmaste förintad när tyska trupper mellan 23 augusti 1942 och 31 januari 1943 försökte inta staden. Det lyckades inte även om tyskarna under en period hade kontroll över stora delar av staden, i stället tvingades en retirerande och förfrusen tysk armé kapitulera och slaget om Stalingrad räknas som en av vändpunkterna i andra världskriget. Någonstans kring 1,5 miljoner människor sägs ha dött under det fruktansvärda slaget.
1961 var det dags för Sovjetunionen att glömma lite av det förflutna. Stalin var ingen bra förebild och hans namn och inflytande skulle man inte höja till skyarna. Stalingrad kunde en stad inte heta, det fick bli något annat. Volgograd, en stad som idag har omkring en miljon invånare.
Källa: Wikipedia.

Inga kommentarer: