måndag 11 april 2016

Där borta bor 4 000

Bild: Jörgen Auer
Hur berättar man om sin hembygd på bästa tänkbara sätt på kortast möjliga tid? Och ändå får med så mycket information som möjligt? Ja, det beror förstås på var man bor.
Bor man som jag i Mantorp skulle man kunna säga: det är en tätort i Mjölby kommun i Östergötland med omkring 4 000 invånare och lika många hästar.
Fast då ljuger man, för riktigt så många hästar finns det inte i Mantorp även om de är många eftersom länets enda travbana ligger här. Tar man med orterna och byarna, ja gårdarna runt omkring också, alltså räknar in Östra Tollstad (där bilden är tagen, det är Mantorp mellan hästarna) Västra Harg, Sya, Gottlösa, Normlösa, ökar hästantalet åtskilligt. Jag gissar på att det då finns ett hundratal hästar i området. Plus hästklinik på travet. Och är det tävlingar i Gottlösa eller Östra Tollstad eller på travet ökar antalet till ett par hundra.
Kortfattad info, sa jag ju! Javisst, ja. I Mantorp bor många människor och hästar. Där finns en travbana, en racerbana (Mantorp Park), ett glasbruk, ett köpcentrum (Depot Mantorp) med restaurang, vidare finns ett par livsmedelsindustrier, honungsförädling, en pizzeria, en sportanläggning med idrottshall och konstgräsplan, tre skolor, flera förskolor, vårdcentral, folktandvård, tandklinik, frisersalonger, gym, apotek...
Kortfattat!
Ja, tjata inte. Hm.
I Mantorp bor 4 000.

Inga kommentarer: