onsdag 6 april 2016

Vi borde göra som Lukas

Bild: Jörgen Auer
Det här är Lukas, ung katt av rasen Maine Coon. Han är inte bara coon, utan även cool. Väldigt cool, skulle jag våga mig påstå efter att ha sett honom ligga och vila i flera timmar medan ett gäng barn rumsterade om.
 Fast då höll han sig förstås två meter upp på en sån där kattklättrarhylla med olika vilonivåer. Då och då kikade han upp över kanten och kontrollerade att allt stod rätt till. Jag tog en bild på honom för att jag tänkte att den kunde komma till användning nån gång.
Som nu. För när jag tittade på bilden kom jag att undra över hans namn - Lukas. Det är ju ett bibliskt namn, så jag funderade på vad jag visste om personen som sägs ha skrivit Lukasevangeliet.
Ingenting. Jag visste ingenting. Fanns han ens?
Enligt alltombibeln.se har han funnits och sajten berättar att han kom från Antiokia i Syrien och var en grekisk-syrisk läkare.
Omkring år 50 kom han att bli en i kretsen kring aposteln Paulus och följde denne på flera missionsresor. Lukas sägs ha dött i Grekland 74 år gammal och man tror att han skrev sitt evangelium år 62. Han lär inte själv ha sett några av de händelser han beskriver om Jesus, men återberättade uppgifter från ögonvittnen.
Lukas skrev även Apostlagärningarna.
Katten Lukas kan inte skriva, inte läsa heller och kommer aldrig att lära sig något av det. Han bryr sig inte alls om bibeln eller religion. Behöver inte. Han lever bra ändå. För honom kvittar det om en människa är jude, muslim, buddhist, ateist, svart, gul, röd eller vit. Man eller kvinna. Och han skiter fullkomligt i vilken sexuell läggning de har. Han behandlar alla lika.
Alltså borde vi göra som Lukas. Och det är ju så skönt att vila.

Inga kommentarer: