onsdag 6 april 2016

Vad köpte vi av Kyra K?

Bild: Jörgen Auer
Dagens stora fundering hemma hos oss? Vilket klädesplagg är det som någon av oss någon gång tydligen har inhandlat eftersom vi uppenbarligen har en Kyra K-galge?
Jag har visserligen köpt ett par ridbyxor och strumpor på Sharpman i Hogstad för att rida lektioner hos Lotta Esping i Rappestad, men det här är ju en galge för en rock eller jacka. Så vem har köpt vad? Vi tänkte och tänkte hela förmiddagen. Utan att få svar. Så var kommer galgen från?
Kyra K, förresten. Varför står det så?
Jo, det står för Kyra Kyrklund, född 1951 i Helsingfors och dressyrryttare av rang. Hon vann till exempel VM-silver 1990 och världscupen 1991, båda gångerna med hästen Matador. Har deltagit i sex OS, senast 2008 i Peking och är adjungerad professor i ridkonst vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Hon är också en mycket skicklig tränare och utbildare och har hållit en mängd sk clinics. Hon bor numera på Snowhill Farm i West Sussex i England.
1992 startade hon klädföretaget Kyra K med inriktning på ridsport. Men kring 2010 upphörde samarbetet med tidigare partnern och producenten Piab och några nya kollektioner har inte Kyra K visat efter uppbrottet. Piab inledde i stället samarbete med Gersemi. Huruvida företaget Kyra K lever vidare i dag, kan jag inte svara på.
Gersemi ja, vad är det för namn? Jo, det kommer från den nordiska mytologin. Gersemi var dotter till fruktbarhetsgudinnan Freja och Od och därmed syster till Hnoss.
Hnoss betyder skatt och Gersemi smycke.
Källa: Wikipedia och hippson.se

Inga kommentarer: