måndag 2 oktober 2017

Ännu mera blyerts

Bild: Jörgen Auer
För någon vecka sedan skrev jag om blyertspennor och tillverkaren Faber-Castell, samt utlovade (hotade) med att redogöra för vad mina andra blyertspennor heter. Hm, riktigt nördig hobby, således.
Jag hade två Faber-Castell hemma, utöver det 21 blyerts till! Pennor som låg lite här och där i olika lådor, askar och boxar.
Men vilket märke stod på alla dessa övriga 21?
Jo, fyra av pennorna var tillverkade av Swano, lika många hade märkningen Skolpenna Ceder (antagligen tillverkade i USA eftersom de även är märkta just USA). Två kom från Dorab, två var från tyska Staedtler, en vardera hade märkningen från Classic, Rexel (tillverkad av engelska Derwent), Esterbrook (USA), Staples (USA), Scan Four, en var endast märkt Ikea, en annan b.n.t/office och en HB 2600668, medan en helt saknade  märkning.
Vilken som är bäst av dem? Ja-a, jag skulle kunna säga den som heter Classic. Men det är bara för att det är den enda av dem som är vässad! 
Av de tillverkare som nämns här framstår Staedtler som äldst. Företaget grundades redan 1835  och tillverkar en rad kontorsredskap och är troligen Europas största tillverkare av pennor i trä, suddgummi och modellera. Mesta produktionen sker i Nuremberg.
Amerikanska Esterbrook grundades 1858 men försvann 1971. 2014 startades företaget på nytt.
Staples Inc. är ett multinationellt företag med säte i Framingham, Massachusetts med 79 000 anställda världen över och 1500 butiker bara i Nordamerika. Företaget säljer inte bara pennor utan också kontorsmaskiner och teknisk support.

Var Swano tillverkas vet jag inte, men gissar att namnet är en form av Schwano och i så fall en del av Schwan-Stabilo vilket är ett företag som tillverkar skrivbordsprodukter och kosmetika. Säte: Heroldsberg, Tyskland där man främst tillverkar utmärkta bläck- och tuschpennor. Träpennor görs främst i Tjesko Krumlov i Tjeckien. Företagets historia går tillbaka till 1855 i Nürnberg. Och Stabilos pennor har väl alla sett? Inte minst de där lite tjockare tuschpennorna (märkpennor), eller alla färgpennor för barn? Stabilo var från början en sorts penna som Schwan tog fram i produktion på 1920-talet. Från 1954 ingår Stabilo i firmanamnet. 
Visste du för övrigt att pennor av gjutna blystavar tillverkades redan på 1400-talet i Italien? Nej, jag tänkte väl så.

Inga kommentarer: