onsdag 14 augusti 2019

Celeres Nordica firar 30

 Bild: Jörgen Auer
Ridning med inslag av vapen och eld var det som gällde när jag besökte Fjälliden, hemmaplan för uppländska idrottsföreningen Börje SK.
Nej, BSK sysslar inte med ridning, men det gör Riddarföreningen Celeres Nordica från Uppsala som passande nog firar jubileum i år. Föreningen fyller 30.

 Bild: Jörgen Auer
Vapen till häst betyder oftast lansar, klubbor och svärd och användes för länge sedan, under riddartiden, för att tvinga ner en motståndare från sin häst i stora torneringar, riddarspel.
I dag används vapnen vid olika uppvisningar, som på medeltidsmarknader och tornerspel (inte minst riddarspelen på Ekenäs slott utanför Linköping, där det dock av tradition är Arbogariddarna som kampar). 
30-årsjubilerande Celeres Nordica har aldrig varit med på Ekenäs men däremot på många internationella uppvisningar och torneringar i ett flertal länder.

Bild: Jörgen Auer
Det finns ett tiotal föreningar i Sverige som sysslar med liknande ridverksamhet som Uppsalaföreningen. Den senare bedriver sin eldträning en kväll i veckan just i Börje och tränar nu som bäst inför Kulturnatten i Uppsala 14 september. 
Det ska påpekas att Celeres Nordica även har plats för andra medlemmar än ridande. För att göra en riddarshow så fullödig som möjligt behövs exempelvis också gycklare och väpnare.
Föreningens hemsida hittas på celeresnordica.se

Inga kommentarer: