måndag 31 juli 2023

Det är nåt med lantbruket

Bild: Jörgen Auer
Det är nåt visst med att se lantbrukarna jobba. Spelar ingen roll vad de gör, om det är laga stängsel, valla kor eller sitta på skördetröskan i vetefältet. Jag har så länge jag kan minnas fascinerats av deras arbete. Dock har aldrig denna fascination övergått till att jag själv skulle vilja vara lantbrukare. Nej, jag nöjer mig med att titta på.

Bild: Jörgen Auer
Kanske kommer mitt intresse av att jag i tidiga barnaår bodde på en stor gård, Bjällbrunna utanför Norrköping. Fast det var så länge sedan att jag inte minns om man där ens hade skördetröskor. Desto flera hästar. Bilderna här är från Uljebergs säteri, Mantorp.

söndag 30 juli 2023

Galet kul, Colombia!

Bild via TV6
Så galet kul det var att se Colombia besegra ett av de stora favoritlagen i pågående fotbolls-VM. Det trodde man väl inte innan matchen mot Tyskland att sydamerikanskorna skulle ha någon chans. Men oj så de kämpade! Och spelade riktigt bra. Dessutom fysiskt. Avgörandet kom inte förrän i sjunde tilläggsminuten när Manuela Vanegas nickade in 2-1.

Bild via TV6
Alla målen i matchen kom i andra halvlek. Det första gjorde 18-åriga underbarnet Linda Caicedo med ett riktigt drömmål - VM:s snyggaste hittills. Med en kroppsfint lurade hon två tyska försvarare innan hon med ett fint skott prickade in bollen i bortre krysset. Hur läckert som helst.
Alexandra Popp kvitterade på straff med fyra minuter kvar av ordinarie tid. Och så avgjorde Vanegas med en mycket fin nick efter en hörna (bilden). 
Fortsätter Colombia så här kan laget nå långt i VM. Laget visar både försvarsstyrka och rejäla kvalitéer anfallsmässigt. 

Fotbollsfest och rundresa

Bild via TV6
Vilken trevlig dag lördagen blev. Värd ett utropstecken! Först var det ju fotbollsfest där de svenska fotbollsdamerna blev klara för åttondelsfinal i VM genom att utklassa Italien med 5-0. Här nickar Amanda Ilestedt in ett av sina två mål efter väl avvägda hörnsparkar från Jonna Andersson. Efter en tredje hörna från Jonnas vänsterfot kom också Fridolina Rolfö med i målproduktionen. Övriga mål kom från Stina Blackstenius och Rebecka Blomqvist. 

Bild: Jörgen Auer
Efter fotbollen blev det avfärd till Stegeborg med son och svärdotter. Trevligt. Och gott eftersom vi åt lunch på välbesökta hamnkrogen där.

Bild: Jörgen Auer
Färja åkte vi också eftersom vi var och besökte naturreservatet Korpberget på andra sidan Slätbaken.    

Bild: Jörgen Auer
Av detta kan man dra slutsatsen att vi fortsatte ut på Vikbolandet, men så var det inte. Vi tog färjan tillbaka och tog oss i stället via E22-an till Ringarum och vidare till Yxnerum och Borkhult där vi besökte Lapphem. Dock hade vi ingen koll på öppettider och kom därför efter stängningdsdags.

Bild: Jörgen Auer
Men nu vet vi var Lapphem ligger och självklart dyker vi upp här igen någon gång. Men det var trevligt ändå att vara där. Kul att träffa min gamla skolkamrat Britta Augander också.

lördag 29 juli 2023

Sjön glittrade och log

Bild: Jörgen Auer
Ett stycke Sverige. Nog är det så. Vackra sjön Drögen sedd i dag från några olika vinklar i Bäckhult i södra delen av sjön. I Kinda kommun.             

Bild: Jörgen Auer
Fredagen bjöd på soligt väder och sjön glittrade och log. Det här tycker vi om, sa den soldränkta sjön och mindes torsdagens myckna regnande. Men det var skönt även med regn, konstaterade Drögen.

Bild: Jörgen Auer
I en gul liten stuga satt Gabbe Alm och läste. Om han öppnat fönstret kunde han nästan ha hoppat i inifrån. Men bara nästan. Fem meter måste han förflytta sig för att bli blöt om fötterna.

Bild: Jörgen Auer
På väg upp till hans syster Cecilia och hennes Fredrik (tack för fika) tog jag den här bilden över Drögen och solen. En bild jag redan hade i mitt huvud och som jag minns från sommaren 1975 då jag för första gången trampade den här marken.
I övrigt kan jag säga om den här veckan: tack Britt och Bengt, tack Sofia, Filip och Tilde.

torsdag 27 juli 2023

Orättvist fördelat

Bild: Jörgen Auer
Även regn har sin tjusning. Och nytta gör det ju. Men varför faller det så orättvist fördelat i världen? Borde det inte störta ner över Grekland och Turkiet nu? Jo.
 

En fin dag i Motala

Bild: Jörgen Auer
Göta kanal, då tänker man som östgöte mest på gula sädesfält och kanalbåtar, eller? Kanske på Bergs slussar, eller Göta Hotell i Borensberg? Eller Mem, Söderköping, Brådtom? Men lika gärna Borenshult och Motala, förstås. Eller sträckan genom Ljungsbro? 
Bilden är från Motala och passagen vid å ena sidan kanalen Lokverkstan och å andra sidan Mallbodens Kafé och vandrarhem. En fin bild från en fin plats en fin dag.

 

tisdag 25 juli 2023

Om jag vore en katt

 

Bild: Jörgen Auer
Om jag vore en katt skulle jag också klättra omkring överallt. Och undersöka varje utrymme som jag upptäckte. Men jag skulle inte äta möss. Och inte fåglar. Bara jaga dem. Och aldrig, aldrig ta in min fångst till  människornas boning.

Om jag vore en hund skulle jag också nosa på allt. Med ett sådant väderkorn är det nog det man helst av allt vill göra. Och jaga efter alla bollar, förstås. Men jag skulle inte skälla eller gnida könet mot ett människoben.

Om jag vore en häst skulle jag beta gräs så fort jag kom åt. Gärna äta äpplen och morötter tills det värkte i magen. Och springa jättefort ihop med de andra hästarna i hagen. Men jag skulle inte bli rädd för en papperslapp.

Gemensamt för alla tre djuren som vore jag skulle vara att jag aldrig skulle bita den hand som föder mig.

söndag 23 juli 2023

Nästan som A. Gidon

Bild: Jörgen Auer
Aftonstämning över Uljeberg, eller aftonstämning över slätten hade nog konstnären A.Gidon kallat den här bilden om han sett den. Men Gideon Allan Fingal Johansson som han egentligen hette dog redan 1981 (född 1906) och bilden togs nu under söndagskvällen 23 juli. Men ungefär såna här tavlor målade han, fast med en sjö och måne inblandade i tavlan. Jag har fem av hans tavlor. Den äldsta från 1934.

Hållö fyr, målad av A. Gidon 1934





 

fredag 21 juli 2023

Chamaenerion angustifolium

Bild: Jörgen Auer
På väg ner till Drögen börjar plötsligt esteten i mig tala: Ser du så vacker mjölken står där, Jörgen? Fota den. Jag ser, svarade jag och banade väg genom meterhögt fjolårsgräs till rallarrosorna, som mjölkörten eller mjölken också kallas. På Wikipedia läser jag att mjölken i den här dunörtsväxten heter så för att man har antagit att den befordrar mjölkavsöndringen hos kor.
Vetenskapliga namnet är lite krångligare att komma ihåg: Chamaenerion angustifolium.
På slu.se (Sveriges lantbruksuniversitet) kan man läsa att skotten går att äta. Man ska ta dem då de är späda och koka som sparris. Bladen går att torka till te och på de ätbara blommorna kan man göra en god saft. Av rötterna går att göra nödbröd.
Att växten kallas rallarros beror på att den gärna växer längs sandiga banvallar, vägkanter och varefter järnvägsnätet byggdes ut följde de vackra rosa blommorna i järnvägsarbetarnas, rallarnas, spår och grodde på banvallarna.

torsdag 20 juli 2023

Nya Zeeland övertygade

 

Bild via TV 6
Vilken start det blev för arrangörsländerna i fotbolls-VM. Både Nya Zeeland och Australien vann sina premiärer. Nya Zeeland övertygade mest och besegrade Norge med 1-0 efter ett oerhört snyggt mål av tuffa forwarden Hannah Wilkinson.

Bild via TV6
De var så glada efter landets första VM-seger någonsin, på 15 spelade matcher. Så här glad och rörd var Sverigebekantingen Ali Riley som spelat sex säsonger i Malmö med LDB Malmö och Rosengård och vunnit tre SM-guld. Nya Zeeland spelade så trevlig och bra fotboll, så det ska bli kul att följa lagets vidare äventyr i VM. Norge med många skickliga spelare i laget måste snäppa upp ett par steg.

Bild via TV6
Även Australien vann med 1-0 mot tuffa Irland, målet inprickat med kraft på straff av dagens lagkapten Stephanie Catley som vikarierade för skadade storstjärnan Sam Kerr. Hela 75 780 såg matchen på plats och naturligtvis blir det skoj att följa Australien också. Laget kom inte upp i lika hög spelkvalitet som Nya Zeeland, men sägs ha nåt stort på gång. Fast jag tror att The Matildas behöver Sam Kerr på planen för att gå längre än till kvartsfinal. 
Sverige kliver in i turneringen på söndag och möter Sydafrika.

onsdag 19 juli 2023

Solrosor vid Circle K

Bild: Jörgen Auer
Fint initiativ. Nu kan den som känner för det plocka och köpa solrosor alldeles nära Circle K-stationen i Mantorp. Och samtidigt stödja Barncancerfonden.

Bild: Jörgen Auer
Det är Carl Gillheimer och Karin Lothigius på Uljebergs Säteri som odlar solrosor på ett stycke av en åker mitt emot Circle K, vid Skänningevägen/Västerlösavägen, och de gör det för att stödja Barncancerfonden. Alla intäkter går oavkortat till fonden.

Bild: Jörgen Auer
På onsdagen var det inte jättemånga rosor som blommade, men de som gör det är stora och fina och för var dag blommar fler och fler. Så passa på.  

Bild via Svt
Som en solros för sig, nej en stjärna för sig var Carola på tisdagens Allsång på Skansen där hon hyllades för sina 40 år på scenen. Vilken drottning hon är, Carola! Dock verkade hon inte riktigt trivas med att sitta stilla på tronen och lyssna när publiken hyllade henne genom att sjunga Främling. Hon vill ju agera, sjunga, vara i farten och hon vet säkert själv att det är då som hon är som bäst. Hon kan verkligen konsten att äga scenen, att ta en publik. Jag stämmer in i hyllningskören, grattis Carola.

måndag 17 juli 2023

Äntligen, suckade de på nytt

Bild: Jörgen Auer
För en del kom natten som en fasa, för andra som en räddande ängel och för åter andra som vore den ingenting annorlunda än dagen. Men för många kom den som en längtan. Som vore den själva längtats innersta kärna. Äntligen, suckade de längtande. Och suckade på nytt.

 

Ljud en tidig morgon

Bild: Jörgen Auer
Det kan hända att morgonsolen färgar vattnet gult. Som här 04:30 en julidag i Drögen. En sådan morgon, gul eller inte, men regnfri känns magisk för en människa som jag. Det är tyst, men ändå inte. För det surrar och brummar i träd, buskar och snår av humlor och bin och en och annan fågel flaxar ljudligt i korta förflyttningar mellan trädgrenar. Det svävar liv omkring och det är nästan så jag tycker mig höra björkarna tala. Någonstans ute på sjön ekar en sjöfågels skri och intill mig knakar en ladugårdsbräda. Är det nån där?

 

lördag 15 juli 2023

Bra UFO-film även nu

Bild från Crazy Pictures
Tyckte väl att jag kände igen honom. Det är ju jag. För i kväll visades långfilmen UFO Sweden på ettan. Och i den har ju jag en liten, men viktig roll som bonden i ladan: Ulf Göransson.

Bild från Crazy pictures
Det var otroligt roligt att få vara med i produktionen och jag är mer än gärna med fler gånger. Att jag inte har gjort det här tidigare?

Bild från Crazy Pictures
Jag tycker dessutom att filmen är bra, men kan inte begripa varför man envisas i den att kalla idoter/nördar/stollar för foliehattar? Så sa ingen på 90-talet. Jag vet, för jag var med.
 

torsdag 13 juli 2023

Ingenting gjort

Bild: Jörgen Auer
Gjort i dag? Ingenting mer än synat sömmarna. Eller rättare sagt synat tyg. Hittade inga sömmar. Vilket i sin tur är en omskrivning för konsten att göra ingenting.
 

Efter ett flyende regn

Bild: Jörgen Auer
Den här bilden togs under onsdagskvällen, strax efter att ett regnoväder drog bort från Östergötland. Många färgnyanser blev det, ändå är det nästan bara moln. Och lite sol. Men längst ner står den mörka skogen och längst upp den mystiska evigheten. Jag står med fötterna på jorden och tar in alltihop i ett par djupa andetag och en tryckning på mobilkameran. När jag efteråt tittar på bilden kan jag ännu känna den fuktiga doften efter ett bortflyende regn.
Aaah, suckar jag.

tisdag 11 juli 2023

Många stenar är det

Bild: Jörgen Auer
Nej, det här är inte kapitel två i The Jörgen Auer story, utan ett inlägg som bara andas vilsamt och som manar till avstressning. Se så lugna och fina stenarna där ute på åkern är. Andas inte bilden kontemplation och återhämtning? Jag tycker så. Visst är molnen där bakom mörka och kanske blir det regn, men för en sten spelar väder ingen roll. 
Hur hamnade de där? Var det inlandsisens förtjänst? Ja, det är väl troligt. Isen förde dem under årtusenden  ut just på detta stycke jord i Östergötland där de legat allt sedan isen drog  och sig undan, smälte för 10 000 år sedan. Men de har legat i vägen för odlare i otaliga generationer och därför lagts på hög.
Såna här rösen finns det ju på eller intill väldigt många åkrar i Sverige och lantbrukare/markägare plockar även i dag bort enstaka stenar som är i vägen.
Men fina är de. Och de var här långt före oss.

FOTNOT: För övrigt får man enligt lag inte flytta en stenhög som blivit biotopskyddad (och det blir en upplockad hög redan efter tolv månader som orörd). 
 

söndag 9 juli 2023

Det började på Bjärby

Bild: Okänd
Jag är en vanlig man, som levt ett vanligt liv.
Eller inte.
Döm själva för här börjar en självbiografi.
Bjärby Västergård utanför Norrköping ska vara platsen för mina första stapplande steg. Men jag har inga minnen därifrån för familjen hann flytta innan min hjärna var så skapt att den kunde börja samla på minnen. Dock flyttade vi inte så långt, utan fick ett nytt hem i ett hus ägt av familjen Schenholm på i mina ögon jättestora Bjällbrunna gård i Styrstad församling, 500 meter från Bjärby. Alltså ägarfamiljen bodde i ett stort hus, vårt var betydligt mindre men hade ändå två våningar.
Tänka sig! För någon dag sedan fyllde den lilla killen på bilden 75 år. Och ja, det är jag. Herre Gud så tiden rusar iväg med oss. Nu är jag på väg in i ålderdom, om jag inte redan är där. Men hur har livet sett ut för mig? Bra eller dåligt? I stora drag? Och en del små. Det beror på vad mina minnen berättar. Eftersom jag är född 1948 minns jag ingenting av 40-talet. Men jag har googlat mig fram till att 6 juli var en tisdag och att det var 23,8 grader klockan 12.
50-talet börjar minnena samlas på hög. Livet bestod mest av lek och förundran över alla stora ardennerhästar och ridhästar som fanns på gården. Men jag hade stor respekt för djuren och höll mig helst ett stycke från dem. Lekte gjorde jag med storasyster Britt-Marie och storebror Crister. Ja, och så hängde jag en hel del i stallet, där jag bland annat som fyraåring lärde mig dricka kaffe med Jompa och de andra arbetarna på gården.
Rekordtidig att dricka kaffe och rekordtidig att vissla. Jag var en jävel på att vissla och oftast var det den 1952 så populära Snoddasmelodin Haderian, hadera som kom ut ur munnen.
Jag hade en röd trehjuling med ratt, älskade den. Och så hade jag en lastbil av trä och en massa små Dinky Toy-bilar. Fast de kan ha varit brorsans. Eller våra tillsammans. 
Tidigt kom jag på att bilarna kunde tävla mot varandra. Inomhus rullade de förstås på golvet eller över stolar och bord. Men utomhus? Nej, vi hade mycket gräs där och en grusgång och in till huset ledde en grusväg. Bilarna rullade inte alls, varför jag fann dem lika gärna kunde tävla i luften.
Just det, jag stod på en liten trappa, kan det ha varit en liten förstubro? Hur som helst slängde jag dem en och en med kraft ut över gräset och sprang sedan efter för att se vilken som vann. Kanske är det en efterkonstruktion att jag har för mig att vinnaren ofta var en röd dubbeldäckad buss. Kanske låg den extra fint i mina små händer, eller också hade den helt enkelt bästa flygförmågan.
Även små indian- och cowboyfigurer fick lära sig flyga och märkligt nog var det alltid samma figur som vann. Jag vill gärna tro att det var en indian, men tvivlar på att jag i så tidig ålder höll på ursprungsbefolkningen. 
De små figurernas hästar fick ta luftvägen, de också.
På tal om flyg så trodde jag en tid att speedwayföraren och crossåkaren Varg-Olle Nygren satt i ett flygplan. Fråga mig inte varför, jag bara trodde så och eftersom vi bodde nära Kungsängens flygplats var det en hel del små flygplan som flög över Bjällbrunna där jag sprang omkring och vinkade upp mot planen.
Heja, Varg-Olle, ropade jag och trodde att han kunde höra mig.
Varför han skulle sitta i ett flygplan (eller alla) vet jag fortfarande inte var det kom ifrån. Kanske hade brorsan lurat mig. Han var tre år äldre och i mina ögon "stor" och visste så mycket som jag inte visste.
En gång när det blåste storm, det kan ha varit 1952, det också, var vi syskon ute och lekte i en skogsbacke i närheten, på hemvägen hade vi den kraftiga vinden i ryggen och mina syskon förklarade efteråt bestämt att jag hade flugit hela vägen hem. Stenhårt trodde jag på det. Länge efteråt. Kanske ända tills jag började skolan. På den här tiden fanns ingen lekskola, jo det fanns men mamma var hemmafru (pappa var försäljare och ofta på resande fot) så när Britt-Marie och Crister gick till skolan var jag kvar hemma hos mamma. Och hundarna. 
Vi hade alltid hund. En i taget. Jag minns den stora boxern Tarras, han öppnade stängda dörrar själv. Annars dreglade han mest. Efter honom kom en liten tax, Ruff som senare i livet blev lokal kändis när han hos en ny ägare satt eller låg under dennes stol intill basfiolen (eller var det cello) i Norrköpings symfoniorkester och hamnade på bild i NT-ÖD (Norrköpings Tidningar-Östergötlands Dagblad.
Om vintrarna, jag menar då mina minnesvintrar 52 och 53, gick vi till några dammar i närheten och åkte skridsko. På Bjärby fanns en grön- och gulskimrande damm som jag inte förrän 60 år senare vid ett gårdsbesök förstod skimrade av gödselvatten.
Vad gjorde vi mer. Jo, hoppade i höet i stora ladan. Från ganska hög höjd som jag minns det och då var sonen på Bjällbrunna gård, Hubert Schenholm med och hoppade. I alla fall en gång. Han måste ha varit så där en 18 år gammal eller så. Men han hade lika roligt som vi andra.
I närheten av gården fanns det inte endast en massa hästar, och då talar jag om minst ett 40-tal. Där fanns kalkoner också. Jag var inte så rädd för dem, men det var min bror. Han sprang förbi dem.
Crister råkade illa ut också. Inte på grund av kalkoner, utan hästar. Det var ett ardennersto som gick med ett föl i närmaste hage och brorsan fick för sig att rida på hästen. Den stora, alltså. Han passade på när stoet stod väldigt nära staketet en dag och klev helt enkelt upp från utsidan av hagen, måttade och la vänsterbenet över den breda hästryggen. Men då reagerade hästen hoppade framåt och sparkade bakut. Smack i huvudet, sa det och så låg sjuåringen där i en blodpöl som på några sekunder rann sig bred som en vårbäck. Rådiga syster Britt-Marie kröp snabbt in under brädstaketet och drog ut sin bror från hagen, min uppgift var att hämta mor och sprang allt vad mina fyraårsben mäktade med samtidigt som jag skrek, mamma, mamma, Crister har blivit sparkad av en häst, han blöder jättemycket, mamma, mamma!
Och mor Eva ut med handdukar och han låg där på marken avsvimmad och omvirad av handdukar i allehanda färger, men snabbt blev de röda allihop.
Mor och bror åkte taxi in till Norrköpings lasarett och där fick han bli kvar en tid. Men han kom hem och vägrade gå på skolavslutningen i första klass. Han gillade inte hur han såg ut med halva huvudet rakat. 
När jag var fem år flyttade vi in till stan, till då nybyggda Ljura och jag firade min sexårsdag där. Det enda jag minns från den tillställningen, om det nu var någon, är att storasysters lekkamrat Margareta Lager gav mig en present. Minns dock inte vad, men troligen en liten leksaksbil.
Sen började jag Ljuraskolan 1955 och började också ägna fritiden allt mer åt fotboll, vilket jag hade viss talang för. 

Fortsättning en annan gång...







 

lördag 8 juli 2023

Inte på skuggsidan

Bild: Selfie
Har jag levt en mansålder i skuggan? Nej. På skuggsidan av samhälle? Nix, långt ifrån. I morgon söndag tror jag att jag efter att häromdan ha fyllt 75 år ändå ska börja berätta hur livet blev. Mitt liv. Ja, jag börjar under söndagen. Och fyller på varefter. Här i bloggen.
 

onsdag 5 juli 2023

Några sommarbilder

Bild: Jörgen Auer
Sommaren fortskrider lite skönare nu, tycker jag. Inte så där tryckande hetta, utan mera lagom med lite regn då och då. Onsdagen innehöll både sol och regn och blåst i en enligt mig behaglig dag. Och blåklint trivs ihop med vete. En typisk sommarbild, således.

Bild: Jörgen Auer
Det är allt bra fint med blå himmel, ändå. Väddklinten vid vägen blir ännu finare i sin lila skepnad.

Bild: Jörgen Auer
Och se här! Vetefältet kontra himlen - underbart! Till och med skuggvetet gör sig på bild. Skuggan kommer från några björkar alldeles innanför viltstaketet vid E4.

Bild: Jörgen Auer
Och i en hage går Majros och tittar på all grannlåt. Provsmakar gör hon också. Men tål alla hennes magar verkligen taggarna på nyponbusken? För visst är det väl en nyponbuske?
Torsdagen innebär att jag fyller 75 år. Hur har jag kunnat bli så gammal? Jag var ju 14 för inte alls länge sedan?

I körsbärens tid

Bild: Jörgen Auer
Vi lever i körsbärens tid och jag har turen att bo så att de här godsakerna finns på min promenadväg. Gott att stanna en stund och ta för sig. Men man måste se upp för korna.

Bild: Jörgen Auer
Väddklint, säger Google lens och jag säger inte emot. Wikipedia säger att det är en växtart i familjen korgblommiga växter. blommar juni-september, Mycket uppskattad av pollinerare och efter blomningen även av fåglar som vill åt de oljerika fröna, skriver sverigesradio.se. Latinskt namn centaurea scabiosa.
Kunskap är aldrig fel. Om den är rätt, vill säga. För det finns nog de som menar att bilden visar en tistel. Men jag tror på Google lens och väddklint.

måndag 3 juli 2023

Möte vid rallarrosorna

Bild: Jörgen Auer
Det växer några rallarrosor i gräset bredvid vägen mot Maspelösa. Vackra är de i sina rosa eller ljust lilafärgade klasar. Varje sommar står de där och saluterar trafiken, eller kanske att de varnar för den annalkande och smala allé som smeker sig förbi Uljebergs säteri. Och för trafikanter från andra hållet tackar de för varsam körning.
Tackar? Ja, för de här blommorna har inte en susning om hur fort en del bilister kör i allén där det är 50 påbjudet. 
En del kallar rallarrosen för mjölke, andra för mjölkört. Växten har många namn och häromdagen träffade jag två tyska turister just här. De rastade i Mantorp, tankade på Circle K, åt lunch på Rasta och tog en promenad upp förbi allén och tillbaka. Jag har min skoltyska i behåll och vi pratade nog en halvtimme. De pekade på rallarrosorna och sa: feuerkraut. Men sen sa de schmalblättriges weidenröschen också och något mer som jag inte uppfattade.
Då sa jag rävrumpa och lyckades förklara vad ordet betydde.
För det är så, eller rävsvans som växten kallas på svenska om hösten när den blommat färdigt och fröhåren vajar i vinden. 
Det tyckte tyskarna var bra och vi skildes åt förenade i tanken att blomman är vacker, men också att den kan sprida sig fort och får betraktas som invasiv. 
Rallarrros då? Så kallas blomman för att den spreds längs de järnvägar som rallarna byggde. 

lördag 1 juli 2023

1 juli och Ivan Möller

Ur Corren 2 juli 1910
1 juli i dag. Ett datum som får mig att undra vad som kan ha hänt just denna dag förr om åren. På Wikipedia hittade jag genast Kanadas nationaldag. Den första dagen i juli månad 1867 bildades nämligen kanadensiska federationen, vilket innebar stor självständighet i det brittiska samväldet som landet ändå (än i dag) tillhör.
Nationaldag firar också Burundi och Rwanda, båda självständiga från Belgien 1962. Även Somalia firar denna dag statens grundande (1960).
Så till bilden här ovan, hittat i Corren från 2 juli 1910 och avhandlande  en tydligen mycket imponerande insats i en tävling i Prag dagen före av svensken Ivan Möller från Örgryte. Möller hade tydligen deltagit i femkamp och då avgått med seger, vilket renderade honom ett särdeles fint pris. Men han resultat i tävlingen sägs det ingenting om. Jo, att han vann, men vilka grenar som ingick nämns inte och inte resultaten i centimeter eller sekunder.
Men priset - en hastighetslöpare i startställning var enligt tidningen något alldeles extra: "det kanske dyraste vandringspris för allmän idrott vi ega i Europa". 
Jag vill veta mer.
För det första: vem var Ivan Möller?
Svaret kan fås från flera håll. Jag väljer Nordisk Familjebok där det står att han föddes 12 februari 1884 och till en början tävlade för dåtidens storklubb Lyckans Soldater (som även hade fotboll på programmet) i Göteborg innan han 1906 bytte klubbadress till Örgryte IS. Han var väldigt all round och vann SM i höjdhopp 1909, och tog SM-guld i korta häcken 1910-1912, 200 meter 1911 och han var med i segrande stafettlaget både 1907 samt 1909-1912. Möller var även med i svenska silverlaget på korta häcken i OS 1912 i Stockholm och han satte 1911 svenskr rekord på 110 m häck med 16,48.
Ivan Möller var en sällsynt begåvning och var lika bra i gymnastik där han deltog i svenska OS-truppen såväl 1906 som 1908 och tävlade även i rodd, segling, skytte och mångkamp.
På Sveriges Olympiska Kommittés webbplats sok.se står att Möller vid OS 1912 även startade på 100 och 200 meter, men blev oplacerad där. Trots så bra tider som 11,5 respektive 22,4.
Ivan Möller avled 31 juli 1972.
Intressant, men jag undrar vart det dyra priset tog vägen och framför allt: hur såg den hukande hastighetslöparen ut?