söndag 31 januari 2010

För 100 år sedan

Jag hoppas att alla kan läsa den här gamla charmiga "nyheten", som passande nog handlar om skidåkning. Den är alltså från den 31 januari 1910. Om någon läsare av någon anledning inte kan klicka upp texten större så kommer den även här:
Linköpings skidklubb, hade igår sin första utflykt för året. Ett 40-tal deltagare hade infunnit sig vid samlingsplatsen (Borggården), däribland några unga och käcka damer. Dessutom hade en stor folkmassa infunnit sig för att åse affärden.
Trots mildvädret gick färden ganska raskt öfver de snöbetäckta fälten mot Valla-skogen, där målet för färden var förlagdt. Damerna visade sig ingalunda stå efter de manliga skidrännarna i fråga om uthållighet och energi, utan var det ett nöje att se med hvilken käckhet och grace de handterade sina skidor. Klubben hoppas på en större tillslutning af damer till nästa utflykt.
Efter några timmars färd framkom sällskapet ändtligen till målet, en liten rödmålad stuga, inbäddad bland granar och snödrifvor. Där bjödo stugans invånare på kaffe, som sällskapet lät sig väl smaka efter den ganska ansträngande färden. Sedan spändes skidorna åter på fötterna, och färden ställdes hemåt. På Borggården upplöstes sällskapet.
Man undrar förstås varför detta stod i tidningen.

Inga kommentarer: