lördag 30 januari 2010

Rejält kallt, men fina tävlingar

Bild: Jörgen Auer 
Hanna Seppas, Eksjö SOK, var suverän i damklassen och blev Götalandsmästare när Sya Skidklubb arrangerade. Så kallt som det var i Sya på morgonen, lite över -20 har det inte varit sedan 1962, sa Lasse Grennberger, ordföranden. Så kallt var det att ungdomsklasserna ställdes in, är man under 15 år får man inte tävla när det är mer än 15 grader kallt. I närheten, i Gammalkil, var det -30 i ottan.

Bild: Jörgen Auer 
Ellinor Karlsson, Hvetlanda SK, blev trea i D19-20. Här på väg uppför bron i Syaspåret.

Bild: Jörgen Auer 
Hemmaåkaren Julia Dahl, 17 år, går på skidgymnasiet i Mora, och åkte så bra i D17-18 att hon slutade tvåa. I morgon hoppas lillasyster Ida, 14, åka minst lika bra.

Bild: Jörgen Auer 
Egentligen har Motala AIF:s Ulrika Wånggren lite otur. Hon är över 40 och får inte så mycket motstånd i sin åldersklass i hemmatrakterna. För det finns inte så många som åker, i alla fall inte tävlar, när de är över 40. Men Ulrika gör det, och gör det jäkligt bra.

Bild: Jörgen Auer 
Elsa Eriksson, Sya, brukar vara med när det blir tävling, så också denna gång. Men hon räckte inte fram till pallplats.

Bild: Jörgen Auer 
De såg nästan ut som siamesiska tvillingar, Ringenåkarna Johan Herrman och Stefan Sunnerberg. Tätt klistrade följdes de åt i seniorklassen och drog växelvis. Men först i mål var Herrman.

Bild: Jörgen Auer 
Man står där i skogen och väntar - det är tyst och kallt. Men solen skiner. Var är de? Plötsligt bryts tystnaden, man hör skidor som skrapar mot snön och så kommer en åkare, det är rödklädde Kristian Karppinen från Eksjö. Hans andhämtning hörs som hammarslag i den knäpptysta skogen.

Bild: Jörgen Auer 
Efter rött kommer svart - Marcus johansson, Borås GIF, stilar förbi. Blicken stadigt fäst framåt. Nerförsluta, högersväng är vad han ser. Han vann H19-20.

Bild: Jörgen Auer 
Hemmahoppet i H17-18, Ludvig Nordqvist, kommer förbi i en klunga löpare. De kämpar tillsammans, visserligen mot varandra, men det är kampen som för dem framåt. Alla vill komma först, de sporrar varandra. Det är kraftiga stavtag, det är styrka i ben och armar, det är fokus - framåt, framåt, framåt.

Bild: Jörgen Auer 
Landehofs Carl Engström och Hestras John Flodin kommer tillsammans. För ett tag ser det ut som om Flodin står och vilar bakom den krängande och kämpande motståndaren.

Bild: Jörgen Auer 
Så kommer Niord. Gustaf. Hemmaåkare. Lite i ingenmansland åker han just här uppe på krönet efter Stavbacken och ytterligare en liten stigning. Men härifrån bär det utför.

Bild: Jörgen Auer 
Thomas Laago från Hallby har varm sportdryck med sig åt klubbens två åkare i H17-18, Magnus Persson och Emanuel Laago. Med perfektion sträcker Thomas ut armen i precis rätt ögonblick som Emanuel kommer.

Bild: Jörgen Auer 
Här kommer kvartetten i H17-18: Adam Thorman, Hakarpspojkarna, i ledning med varvet kvar. Bakom honom Jesper Nelin, Hestra, Joakim Remneland, Bengtsfors, och Ludvig Nordqvist. I mål blir ordningen: Remneland, Nelin, Thorman, Nordqvist.

Bild: Jörgen Auer 
Pontus Johannesson, Bengtsfors, har just kommit i mål i H19-20 som trea. Han är klippt slut och ligger på alla fyra en lång stund.

Bild: Jörgen Auer 
I så bra spår som i Sya går det undan värre. Särskilt i fristil, förstås. Och kanske är det för att det är så kallt som många har bråttom till mål. Där tar de helt slut och blir liggande. Första dagen av Götalandsmästerskapen är till ända. Hanna Seppas vann damklassen, Johan Herrman herrklassen. Marcus Johansson H19-20, Joakim Remneland H17-18, Emelie Cedervärn, Ulricehamn, D19-20, Linda Sivermark, Ulricehamn, D17-18, och Ulrika Wånggren, Motala AIF, D40-. I morgon fortsätter tävlingarna med ungdomsklasserna (om det inte är för kallt) och stafetter. Start 12:00.

Inga kommentarer: