fredag 25 mars 2016

Några kanaltankar i regnet

Bild: Jörgen Auer
Nej, vädret i dag föll mig inte alls i smaken. Men det var ändå skönt att kliva ur bilen i Berg och promenera bort till Ljungsbro längs kanalbanken. Ännu bättre blev förstås promenaden av sällskapet: dottern Pernilla och dotterdottern Stina Boel. Den lilla sov, vi vuxna berömde vandringsvägen och Berg, Ljungsbro och Göta kanal även om den senare är tömd nu och vi undrade hur här såg ut när kanalen byggdes mellan 1812 och 1832. Sammanlagt lär 58 000 indelta soldater från 16 regementen ha varit delaktiga i grävandet som skedde med järnskodda träspadar. Men hur många av soldaterna var just här, vid Berg och Ljungsbro? Ett par, tre tusen gissningsvis, kanske fler. 5 000?
Bild: Jörgen Auer
 Tänk om vi kunde tidsresa och passerat här när de grävde som mest. Vad hade vi sett? Vad hade vi hört? Vad hade vi sagt?
Det får vi aldrig veta. Vi vet däremot att kanalen invigdes 26 september 1832 av Karl XIV Johan.
Väderutsikten för lördagen och Linköping: Mulen förmiddag 3-5 grader utan nederbörd, svag vind, från kl 11 lite möjligheter till sol och kl 14 är det 10 grader varmt. Ingen nederbörd vare sig på dagen eller kvällen.
 

Inga kommentarer: