fredag 25 mars 2016

Till fjälls mitt i Oslo

 Bild: Jörgen Auer
Vilket hus! Vilken upplevelse! Den Norske Opera & Ballett invigde sitt eget operahus 2008 i Bjørvika, bara ett par hundra meter från centralstationen. Mitt i city således och med en fantastisk utsikt. Arkitektkontoret Snøhetta ritade och första spadtaget togs 2003.
 Bild: Jörgen Auer
I huvudsak har tre material använts för att åstadkomma den fantastiska byggnaden: Sten, trä och metall. Stenen är vit Carraramarmor,  träet inomhus i foajén och huvudscenen är ek, och metallfasaderna på taket är aluminium. Och så finns det som synes stora glaspartier.
 Bild: Jörgen Auer
Det är en upplevelse att bara gå utanför och på operans tak. Marmorn ligger som skidbackar och det är en väldigt trevlig känsla att "gå på tur" på området.
 Bild: Jörgen Auer
 Himlen känns nära.
 Bild: Jörgen Auer
Gott om plats är det gott om.
 Bild: Jörgen Auer
Och utsikten fantastisk.
 Bild: Jörgen Auer
Som sagt.
 Bild: Jörgen Auer
Även Holmenkollen känns nära.
Bild: Jörgen Auer
Det är många som vill titta på utsikten.
 Bild: Jörgen Auer
 Man kan gå länge och titta. Och det gör man gärna. Operahuset har blivit ett utflyktsmål. Man behöver inte gå på opera för att gå på Operan, så att säga. Även om jag gjorde det när jag var där för att lyssna på brorsdottern Agnes Auer (kanon, Agnes!) när hon sjöng Laurettas roll i Gianni Schicchi. Detta i Operahögskolens, masterstudenternas avgangsforestilling i samarbeid med Musikhögskolens symfoniorkester og Den norske Opera & Ballett. Två korta operor stod på programmet: förutom Gianni Schicchi av Giacomo Puccini även Ariadne auf Naxos - Vorspiel av Richard Strauss. Om dessa kan jag säga: mycket bra. Välspelade och välsjungna. Dessutom roliga.
Bild: Jörgen Auer
Jag som inte har varit i Oslo sedan 1997-1998 var ändå mest imponerad av Operahuset och funderar starkt på att åka dit igen. Bara för att åter få bestiga "fjället" mitt i byen.

Inga kommentarer: