Det ligger två böcker på bordet. Jag har ögnat igenom dem och väl något skrattat. I all fall har deras innehåll framkallat leenden. Men nu när jag ser dem så här framför mig tänker jag för första gången på författarinnan. Grethe Dirckinck-Holmfeld.
Det var ett märkligt namn. Dirckinck. Varför heter hon så?
Jag googlar och får först reda på att Grethe är danska och född 1949. Hon är författare och producent, känd just för den här bokserien om barns tankar om olika saker. Barns tankar om kärlek, Barns tankar om mamma, Barns tankar om pappa heter några andra böcker i serien.
Grethe är gift med Gregers Dirckinck-Holmfeld, född 1932, känd dansk tv-värd (inte minst i Her er dit liv, Kanal 22 och Dilemma). Han är också journalist och författare och känd kulturmedarbetare och musikkritiker och krönikör i Danmark. Se hans hemsida gregersdh.dk.
Men var kommer namnet Dirckinck från?
Jo, Dirckinck-Holmfeld är en dansk adelssläkt med holländsk härstamning.
På den tyska ön Femern finns söder om byn Burg ett minnesmärke som nämner baron Dirkink-Holmfeld som blev tillfångatagen under Treårskriget (1848-1850) då Slesvig och Holstein gjorde uppror mot den danska regeringen och krävde frigörelse från den danska helstaten. Hertigdömena Slesvig och Holstein var sedan medeltiden i union med Danmark.
Dirkink alltså. Googlar man på det hamnar man mycket riktigt i Holland.
Hur kriget (som bland annat innehöll det största slaget i dansk historia, Slaget på Isted Hede 25 juli 1850) slutade? Jo, Danmark fick fortsätta styra över såväl Slesvig som Holstein.
Men efter slesvigska kriget 1864 mot Preussen och Österrike måste Danmark avstå de båda hertigdömena.
Tänk vad man kan få lära sig mycket bara för att man ser ett namn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar