fredag 12 augusti 2016

Om Bondepraktikans rönnbär

 Bild: Jörgen Auer
Nu är vi där igen. Det är tid att lägga märke till rönnbären. De syns ju också så väl när de är många till antalet. Och så får de en alltid att tänka på Bondepraktikan. Hur var det nu? Om det är rikligt med rönnbär så blir det en kall vinter. Eller var det mycket snö?
Bild: Jörgen Auer
Man får helt enkelt leta reda på Bondepraktikan. Jag gör så. Men har fasligt svårt att hitta avsnittet om rönnbär. Men det är för att jag letar på fel ställe, eller rättare sagt hoppar över textdelar för att jag inte tror att det går att hitta några rönnbär där. Men det gör det. I oktober. Om oktober, slaktmånaden står det:
Mycket frost och snö bådar milt väder i januari. Oväder i oktober låter vänta en ostadig vinter. Att träden blomma ännu en gång är tecken till en lindrig vinter. Sitter löven kvar på träden, är en sträng och tidig vinter att förvänta även som mycket mask nästa sommar. Är det gott om ek- och bokollon eller om rönnbär, blir vintern sträng. Grönspetten förkunnar väderleken omkring tre dygn i förväg. Har han ett långt entonigt läte, blir det vackert väder, skriar han mycket, blir det regn och oväder, kommer han in i husen och skriker, då blir det ännu värre. Domherrens ankomst är ett säkert tecken till köld och oftast även snö. Oktober varm, februari kall.
Vad säger praktikan om augusti- skördemånaden, då? 
Jo: Vindarna är i denna månad föränderliga, åska och regnväder vanliga. Nordanvind i augusti medför stadig väderlek. Vad augusti ej kokar, lämnar september ostekt.
Hm. Och vad säger jag?
Jag säger att om himlen är så blå som på nedre bilden här, ja då är det fint väder. Är rönnbären röda och många i augusti så är de. Om de är färgade mer åt det orangea (brandgula) hållet, ja då vete fan. Antagligen blir allihop oavsett färgnyanser uppätna av björktrastar och sidensvansar.

Inga kommentarer: