lördag 22 februari 2020

Är birma vackraste rasen?


Bild: Jörgen Auer
Vilka ögon! Men så tillhör de också en helig birmakatt. Den här träffade jag på i Norrköping där den var på tillfälligt besök hos en grannfamilj, tillika kattvakter. Våra ögon möttes och även om jag inte blev blixtförälskad, så tycker jag ändå att det är den vackraste katt jag har sett.

 Bild: Jörgen Auer 
Så här tycker den om att ligga hos grannarna. Alltid högt upp så att den har koll. Den somnade även här på trappsteget. Och jag hem för att läsa på om birmakatter. Var kommer de ifrån? Burma?
Både ja och nej. Enligt zooplus.se kom den till i ett franskt avelsprogram där man på 1920-talet korsade siames och perser. Birman har färg endast i ansiktet, öronen, benen och svansen. Och så har de så här häftiga blå ögon och alldeles vita sockor. Birman godkändes som egen ras 1925 i Frankrike, 1966 i Storbritannien och till Sverige kom den första birman 1968 och första svenska kullen birmakatter såg dagens ljus 1969. Birmasällskapet bildades 1976 i Örebro och ger ut tidningen Birma Aktuellt.
Enligt hillspet.se är rasen i Europa känd som Burmas heliga katt och sverak.se (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) skriver: Helig birma är en sagoomspunnen ras och legenden säger att ursprungslandet var Burma eller det vi kallar Tibet.
Även på wikipedia.org kan man läsa att rasen har sitt ursprung i Burma (Myanmar) och Frankrike och att engelska namn på rasen är Sacred Birman och Sacred Cat of Burma.

Inga kommentarer: