måndag 27 juli 2009

En semestersvit bilder

Bild: Pernilla Auer
Jaha, jag själv gående på en spång vid något vatten - varför visar jag den bilden? Jo, för att den ingår i en semestersvit bilder från Finland där jag och delar av familjen varit några dagar. Kan rekommenderas. Kanske inte bilderna, men ett besök i Finland. Själva bodde vi i Tavastehus men reste runt till Iittala (bara 24 kilometer), Jyväskylä (20 mil bort), och körde sedan bort oss. Bilden ovan är för övrigt tagen vid Vanajavesi.
Bild: Jörgen Auer
Vid Vanajavesi ligger även Tavastehus slott där vi bland annat såg de moderna riddare som håller till på slottet och riskerar livet i strider med gräs på vallgravssluttningarna. På finska heter slottet Hämeen Linna, vilket för övrigt är det finska stadsnamnet på just Tavastehus.
Bild: Jörgen Auer
I gamla slott får man sådan lust att fotografera. Vilket jag alls långt ifrån är ensam om att tycka. Det här är dottern Pernilla.
Bild: Jörgen Auer
Men allt kulturellt har ett pris. Och Jean Sibelius födelsehem i Tavastehus var inte tillräckligt intressant för att vi skulle betala 8 euro var för att gå in. Det fick räcka med att besök i trapphuset och en bild genom fönstret.
Bild: Jörgen Auer
I stället ägnade vi oss åt mat och nöjen. Och lite andlig spis fick vi ju eftersom kyrkan var med på ett hörn.
Bild: Jörgen Auer
Den här lustiga bilden kom till efter maten på Pipparkakutalon i Tavastehus.
Bild: Jörgen Auer
Och den här på Reskafestivalen på stadens gågata Reskalla där bland andra Vesa Aaltonen och Vicky Rosti uppträdde tillsammans med Pop Finlandiaorkestern. Det ni!
Bild: Jörgen Auer
Efter en sådan pärs måste man bara uppleva ett stycke svensk bakluckeloppis. Den här ägde rum i lördags i Fyris Park i Uppsala.
Semester behöver inte vara Thailand. Det kan vara lika skönt att vara ledig och strosa runt i Finland, eller i Uppsala. Eller varför inte stanna hemma och vara turist på egna orten?

Inga kommentarer: