söndag 28 februari 2010

Sista

Bild: Jörgen Auer
Med de här bilderna avslutar jag Göteborgstävlingarna för den här gången. Den vita springaren heter Glory Days och rids av talangen Daniel Zetterman. Ett nedslag blev det i världscupen där han nog kommer att visa upp sig fler gånger vad det lider.
Bild: Jörgen Auer
En som varit med i många år är fyrfaldige OS-guldmedaljören Ludger Beerbaum, Tyskland. Här på Gotha. Omhoppning blev det, men ingen lyckad sådan. Ekipaget blev nia.

Svårt göra ifrån sig bra

Bild: Jörgen Auer
17-åriga Johanna Rinnesjö hade ingen lyckad final i Krafft cup. Två nedslag var inte vad hon hoppats på för sig och Sweet Wind. Hon fick trösta sig med att gå och shoppa lite på Eurohorse i stället.
Bild: Jörgen Auer
Även en journalist måste gå på muggen. Väl där kände jag mig iakttagen.
Bild: Jörgen Auer
Det visade sig vara svårt att göra ifrån sig när Helena Lundbäck satt och tittade på.
Bild: Jörgen Auer
Kim Krog från Föreningen Hoppryttarna hade bättre lycka med sig i Kraftt cup än Rinnesjö. 19-åriga Kim gick ut först av alla och var felfri och tog en plats i omhoppningen. Där blev det dock två nedslag (hon hoppade inte bra helt enkelt, sa Kim om hästen Spit Fire) och en fjärdeplats. Malin Lindqvist från Nääs ryttarförening vann. En tjej som ännu inte börjat rida på heltid:
- Jag jobbar på Shell i Gråbo, sa hon.
Vilket påminner mig om att jag måste tanka när jag åker hem om några timmar.

För 100 år sen

Den här texten om tungomålstalare i kyrktornet i Skänninge tycker jag är värd att läsas igen. Den stod i Corren 28 februari 1910, för 100 år sen. Men nog tycker jag att skribenten tar i när han/hon skriver att tungomålstalet var så högt att folk sprang ut för att titta på kometen!


lördag 27 februari 2010

Alla älskar Abdullah!

Bild: Jörgen Auer
Vilken skräll! Att han bara är rankad som 332 på världsrankingen hindrade inte saudiern Abdullah al Sharbatly från att vinna Grand Prix-hoppningen i Göteborg horse show. Bara fem ekipage gick till omhoppning som felfria i grundomgången, däribland Henrik von Eckermann på Frodo som slutade just femma. Endast Abdullah tog sig felfri igenom även omhoppningen.
- Jag älskar alla i arenan, sa Abdullah i segerintervjun.
Och publiken älskade honom tillbaka.

Lite av varje från GHS

Bild: Jörgen Auer
Intill Scandinavium och tävlingsarenan i Göteborg horse show pågår som vanligt Eurohorse, den stora mässan för hästintresserade. Mig ger det ingenting, förutom bildvinklar.
Bild: Jörgen Auer
Söderköpingssonen Henrik von Eckermann, numera i Tyskland sedan ett par år var med i en poänghoppning i eftermiddags med Cato, en av Beerbaums hästar. Det är hos Ludger Beerbaum som Eckermann jobbar.
Bild: Jörgen Auer
Fransmannen Philippe Rozier vann med rasande snabba Ideal de Roy.
Bild: Jörgen Auer
Malin Baryard Johnsson red Actrice, rev ett hinder, det första vilket innebar att hon blev av med en poäng, plus ett tidsfel. Efteråt sa hon att hästen kändes okej, att Tornesch var superbra dagen före och att livet som maka och tvåbarnsmor är alldeles underbart. Ta gärna del av hennes tankar om moderslivet och ryttarlivet på hennes twittersida. Eller läs maken Henrik Johnssons underbara blogg på Bloggfamiljen

På lunch med förbundet

Bild: Jörgen Auer
När Svenska ridsportförbundet bjöd in till presslunch gick det i positivismens tongångar. Bild: Jörgen Auer
Jag behöver väl knappast skriva bildtext - läs bilden. Fast 700 000 plus är ju väldigt bra. Å andra sidan kommer ett svenskt deltagande i VM i Kentucky att kosta någonstans mellan 6 och 7 miljoner. Bild: Jörgen Auer
Här är det nog svårare att läsa, men bilden är ju färggrann i alla fall.
Bild: Jörgen Auer
De här tjejerna, stående Susanne Frísk och Cecilia Åhlander, kommer från östgötska Sjöhagen Wear, ett företag som kommer att klä de svenska VM-ryttarna, liksom SM-medaljörer framöver. Företaget med hemvist utanför Skänninge blir officiell leverantör till Svenska ridsportförbundet.
Va? Lunchen? Jo, god. Och bra dryck till. Loka. Och så skålade vi också. I pommac. Det tyckte en annan östgötska om, journalisten och dressyrryttaren/domaren Wiveca Schenholm som syns lite oskarpt närmare kameran.

fredag 26 februari 2010

För 100 år sen

Den här dagen för 100 år sen berättade Corren att Gustaf Bock var död. Han var välkänd påstod tidningen och berättade att han också kallades cigarrkungen i Havanna. Men tidningen var lite efter. Bock dog redan 16 februari 74 år gammal i lunginflammation. Kanske hade han rökt för mycket?



RGB imponerar mest



Bild: Jörgen Auer
Rolf-Göran Bengtsson imponerar mest av alla i Göteborg. Och det på ett sätt så han blir rik på det. Han vann 98 000 redan på torsdagen och 129 000 till idag.
Bild: Jörgen Auer
Andra som imponerar är funktionärerna. Herre Gud, så de jobbar. Och snabbt, också.
Bild: Jörgen Auer
Även Malin Baryard-Johnsson visar sig på styva linan. Med Tornesch blev hon trea i världscupkvalet efter Bengtsson/Ninja la Silla och Jessica Kürten/Castle Forbes Libertina. Helena Lundbäck och Madick gick också till omhoppning men kom sist av de nio som var kom dit.
Bild: Jörgen Auer
Viveca Lundbäck var också bra. Visserligen ett nedslag i WC-kvalet, men ändå. Hon och Canthara tog sig in bland de 30 (18:e plats) som får rida även i söndagens världscup. Men hon sa (till mig) nej till en plats där, för att i stället satsa på lördagens Grand Prix.
Bild: Jörgen Auer
Så här glad är Viveca Lundbäck över att få vara med i Göteborg horse show.

Svårt ta sig till Göteborg

Bild: Jörgen Auer
Det är hästhoppning i Göteborg. Och besvärligt väglag att ta sig dit. En del tåg går inte, andra är försenade. Vägarna är glashala eller moddiga (tidigt i morse gick man ut med radiovarning för körning på E4-an mellan Ödeshög och Gränna), alternativt är vägarna överfulla med vatten. Men fransmannen Philippe Rozier hittade till Göteborg ändå och vann en hoppning över 1,40-hinder på torsdagen. Hästen heter Ideal de Roy. Bild: Jörgen Auer
Östgötska Malin Baryard Johnsson är också med och blev sexa i en 1,40-hoppning med Tamina. Placeringen bättre var lika östgötska Helena Lundbäck på Bukowskis 43:an.

torsdag 25 februari 2010

För 100 år sen

1910 25 februari skrev Corren om två ryska medborgare som satt fängslade och som skulle utvisas till England eftersom de var bosatta i London. Två andra ryssar hade anlänt till Sverige för att eventuellt göra uppköp av sten i Blekinge.

Från bassängkanten

Bild: Jörgen Auer
Arvid Borell från Kisa hade simmat ända till Linköping för att testa vattenpolo med LSF. Det var kul men jobbigt, sa han. Ännu värre blev det när han fick tag på bollen. Nej, skämt åsido, 15-åriga Arvid verkade ha talang för sporten. Sköt bra gjorde han också.
Bild: Jörgen Auer
Målet stod som en strut. Bild: Jörgen Auer
På bassängkanten samlade Georg Zdolsek nybörjarna och hade en kort regelgenomgång innan det blev provspel.
Bild: Jörgen Auer
Vattenpolo, är en mer djup än bred sport. Och kul. Det sa i varje fall de tre killar jag snackade med i går i Linköpings simhall under LSF:s prova-på-dag. mer om detta i morgondagens Corren.

Strandh visar bilder

Bild: Jörgen Auer
Nu ställer han ut igen, Lasse Strandh. Förra året var det Folkungaskolan genom alla år. Nu är det Arbetsplatser i Linköping efter kriget. 500 bilder blir det nog när det är färdigt för invigning på måndag, säger Lasse och hälsar att han förstås ska bjuda på Frank Sinatramusik då.
Var? På Linköpings stadsbibliotek.

Vanligaste skylten?

Bild: Jörgen Auer
Linköpings vanligaste skylt? Ja, i dessa dagar är det nog den här
Bild: Jörgen Auer
Den här är inte lika vanlig, men nödvändig.
Bild: Jörgen Auer
Men det här är väl att ta i? Så farligt verkar det väl inte?

onsdag 24 februari 2010

På ridläger

Bild: Jörgen Auer
Vi var på Gerstorp. Stenholmens islandshästcenter. Ridläger pågick. Skuggorna lekte.
Bild: Jörgen Auer
Hästarna var på gymmet.
Bild: Jörgen Auer
Klara Knutsson satt upp.
Bild: Jörgen Auer
Jeppe plåtade till Corren. Kommer i morgon. Han såg Zara Widh, Emma Möller Ljungqvist, Anna Bengtsson, Klara Knutsson, med flera. Jag också.
Bild: Jörgen Auer
Så red de. Solen sken så vackert som aldrig förr. En härlig vinterdag blev det. För vår skull gjorde ridfröken Zara Widh en sväng i allén innan det bar iväg som planerat.
Bild: Jörgen Auer
Och Jeppe tog fram stora gluggen. Men vad såg han?
Bild: Jörgen Auer
Jo, ryttarna. I fjärran Vreta Klosters kyrka.


Löpa eller springa?

Bild: Jörgen Auer
Vi var på jobb Jeppe Gustafsson och jag i dag. På Gerstorp utanför Malmslätt var vi när en bekant dök upp. Det visade sig vara Marie Söderström-Lundberg, förra löparstjärnan, som var ute på motionsrunda. Om hundarna löpte vet jag inte, men de sprang med Marie i alla fall.

För 100 år sen

Ja-a, jag behöver väl inte säga mer.
Inte här heller. Ni får läsa själva. Sånt här hade vi hur som helst i tidningen för 100 år sen.

Något

Bild: Jörgen Auer
Jag satt och åt i morse när jag plötsligt hörde en svag ton av något som förflyttade sig i rummet.
Vad? Vem? Jag var ju ensam hemma. Så såg jag det.

tisdag 23 februari 2010

På 50-årsfest

Bild: CMJ/Sibirski Pravda
På tal om glans så har Vitalij Saropkin skickat med en bild från den gång han skulle gå på sin bror Connerys 50-årsdag I Dudinka. Visst är han fin?

Mer om glans

Bild: Jörgen Auer
Jaha? Jo, det är till det glansfulla jobb jag utlovat. Kommer i Corren så småningom. Mer får jag inte säga. Än. Men jag kommer att ge små hintar om det. Jag kan dock avslöja att Linda, Lotta, och Annelie är några av de inblandade. Och Daniel.

Rånmördaren skadade sig

I Corren för 100 år sen, 23 februari, berättades om hur rånmördaren Ander försökt skada sig i fängelset. Fängelset i fråga var Långholmen i Stockholm där Johan Alfred Andersson Ander, född 27 oktober 1873, kom att bli den siste personen att avrättas i Sverige, vilket skedde 23 november 1910 med giljotin.

Skillnad

Bild: Jörgen Auer
Den här blå bilden tog jag 22 februari i fjol. Knappt snö alls. Nu är det sådan skillnad att jag inte ens behöver visa den. Alla vet.

måndag 22 februari 2010

Kommer det något tåg?

Bild: Jörgen Auer
Kommer det något tåg, eller inte? Det är en av de stora frågorna, denna vinter. Bild: Jörgen Auer
Och här, i Linghem i dag, klockan 14:27, kom i alla fall tåget och Correns Pia Molin, längst till höger, kunde ta en bild på Johanna Lundblad som stod och väntade på sin tur att kliva ombord.
Och hur blir det i morgon?
Och varför är det så dålig information på stationerna om ersättningsbussar? En fråga jag ställde i dag till Östgötatrafikens informationschef Sylvia Rydström.
- Det är inte vi som sköter det, utan Banverket som i sin tur får information från SJ, sa Rydström.
Så nu vet vi det. Skyll inte på Östgötatrafiken.