måndag 1 februari 2010

Vad en ballong kan leda till

Några ballonger hänger kvar efter 41-årskalaset i fredags och fick mig att undra. Hur länge har det funnits ballonger?
Därför sökte jag en stund, fann först ballong-Sveriges webbplats, ballong.org, och hittade där följande:
1763: Första skriften på svenska där ballonger omnämnes, utges i Åbo. "Kort Afhandling om Luftens Förmåga at Medelst Blåsors utvidgande Lyfta Tyngder" av Philos Magister Gustaf Chronander och Johan Garvolius.
dec 1783: Prinsessan Hedvig Elisabeth Charlotta släpper små ballonger från slottsfönster, Stockholm.
23 juni 1784: Gustaf III bevittnar en ballonguppstigning i Versailles. Jean Francois Pilâtre de Rozier flyger 52 km med montgolfièren "Marie Antoinette".
17 sep 1784: Vätgasballong med katt ombord sänds upp från Observatoriekullen i Stockholm. Carl Fredrik Scheffer, G Silverhielm och J.C. Wilcke konstruerade ballongen. Ballongen hade en diameter på 4 meter (volym 33 kubikmeter). Ballongen återfanns 3 veckor senare på Värmdö -utan katt.
I nästa sökning ville jag få fram något om ballongen som leksak. Var det leksaker prinsessan Hedvig Elisabeth Charlotta hade släppt upp? Antagligen.
ballonger.us hittade jag vad jag sökte efter att först ha läst om bröderna Montgolfièr som gjorde en ballong av vaxat papper med cirka 10 meters omkrets. Under den fäste de ett fyrfat med kol, tände på, och iväg flög den.
Fast det var inte såna ballonger jag sökte. Det var leksaksballongen jag letade efter. Men så:
1824 experimenterade Michael Faraday med vätgas. Fyllde påsar av gummi med vätgas, de flög. Redan nästa år fanns det leksaksballonger att köpa.
1931 började en Neil Tillotson att sälja latexballonger. Enklare, billigare och därmed också tillgängliga för allmänheten. De kunde också lätt göras i olika former som katt och kaninhuvuden. Tivoliballongen var född. Correnballongerna däremot har bara funnits i ett par år.
När jag ändå är ute och flyger ballong passar jag på att leta på Neil Tillotson också. Och se: det var en riktig celebritet. När han dog som 102-åring i oktober 2001 fick han en lång artikel i New York Times. Från den 5 november 2001 översätter jag fritt: en kändis vart fjärde år eftersom han var först i USA att rösta i primärvalet. Han bodde nämligen i New Hampshire som alltid inleder primärvalet.

Inga kommentarer: