torsdag 11 februari 2010

Hört talas om Charcot?

Det var ett väldigt sjå att hitta något från detta datum för 100 år sen. Corren glömde jag att titta i och fick leta på nätet. Det verkar ha varit i det närmaste dött just 11 februari 1910. Men...
... till Punta Arenas, Chil, ankommer denna dag den franske upptäcksresanden Jean-Baptiste Charcot med sitt manskap på skeppet Pourqoui-Pas? bara för att meddela att han tyvärr misslyckats med att nå Sydpolen. Och då hade de ändå varit borta ett år och letat. Dock gratulerades Charcot (1867-1936) för att ha nått längre söderut än någon annan tidigare gjort. Charcot räknas bland de stora upptäckarna från sin tid och hans arbete med att kartlägga Antarktis var oerhört viktigt för senare expeditioner och fiskare och fångstmän. Han lär också ha varit en trevlig och ödmjuk man och kallades "gentlemannen från polen".
Om Charcot kan vidare berättas att han en gång fick fem grönlandshundar av sin svenska motsvarighet Otto Nordenskjöld. Charcot följde sin båt och besättning ner i djupet i en storm utanför Island 1936 där Pourquoi-Pas? gick till botten. Endast en av 44 man klarade sig.

Inga kommentarer: