söndag 8 augusti 2010

Intressant 100-årig annons

Ur Corren 6 augusti 1910
Jag vet att den här annonsen var införd för någon dag mer än exakt 100 år sen, men den är så bra och intressant, därför får den vara med. Man får tex reda på att det det anordnades en folkfest för att få medel till elektriskt ljus mellan Tannefors och Linköping.
Ur Corren 6 augusti 1910
Amatörkvartetten skulle sjunga duettsång och gluntar, och det stundade en komisk fotbollsmatch. Riktigt vad det komiska skulle vara framgick inte av annonsen, men Trosa brandkår skulle vara med (varför inte Linköpings?), och så står det manliga och kvinnliga (var det också från brandkåren - hade Trosa både en manlig och en kvinnlig kår?).
Så skulle det bli tivoli, och det var inte vilket som helst, för man skulle få se andeverldens under, trolleri, och höra visor och till och med trudelutter.
Ur Corren 6 augusti 1910
Prinsessans vålnad lockade säkert många besökare liksom Ferrishjulet (på svenska brukar vi säga pariserhjul, men konstruktören av det första till världsutställningen i Chicago 1893 hette George Ferris och Ferris Wheel säger man ju på engelska). En nyhet var Port Arthur. Antagligen syftande på staden Port Arthur som blev beryktad under rysk-japanska kriget 1904 då staden försvarade sig tappert mot japanerna.
Dans skulle det också bli, och det till regementsmusik. Och Carl Printz anordnade fyrverkeri.
Ur Corren 6 augusti 1910
Lite historik om Ånestadhagen får man också och man kan anta att ingenting var byggt i Vimanshäll och Majelden, eftersom det var så fin utsikt från Ånestad. Eller är Ånestadhagen liktydigt med den utsiktsplats som finns i Vimanshäll i dag?
Och så gick det tåg till Tannefors station och Ångslupen Tannefors avgick från Linköping varje hel timma. Droskor och wurstar (vagnar med inåtvända långbänkar) gick från Köttorget (Trädgårdstorget).
Så nog var det en annons med innehåll.

Inga kommentarer: