lördag 21 augusti 2010

Mer allsång i kyrkan

Bild: Jörgen Auer
En fundering: borde inte kyrkan satsa på att slå ihop gudstjänsten med allsång? Det är dålig fart på psalmerna, tycker jag. Alltså dåligt med sånginsatserna och det beror väl mest på att folk (och därmed också jag, förstås som inte är någon flitig kyrkobesökare) inte kan psalmerna. De sitter inte som Rönnerdahl och Drömmen om Elin och sånt, som dessutom låter så mycket mera tjosan och hemtrevligt än vad psalmerna gör. Såna låtar är dessutom alltid lätta att sjunga. Till och med en som aldrig hört låtarna kan sjunga med.
Således - lättare texter, lättare melodier, hyr in en allsångsledare som går runt med mikrofon och trycker upp i näsan på åhörarna, eller utbilda prästerna i den riktningen. Varje bykyrka ska förstås vara utrustad med storbildskärm så att alla som sjunger kan se hur duktiga de själva är. Och vi får inte glömma att ett par lokala kändisar bör vara med och synas ordentligt. Ja-a, en rikskändis är ännu bättre.
En Anders Lundin i varje kyrka, det vore väl nåt? Jaså, inte.
Noterbart är dock att i Kvillinge kyrka där jag var på lördagskvällen lät psalmsången riktigt bra. Men så ingick också endast en psalm, nummer 201 - En vänlig grönskas rika dräkt.

Inga kommentarer: