torsdag 17 maj 2012

För 25 år sen

 Ur Corren 16 maj 1987
Eftersom 17 maj denna dag för 25 år sen var en söndag kom inte Corren ut. Men dan före fanns det en artikel om amerikanska skådespelerskan Rita Hayworth som hade avlidit 14 maj. Vad vet man om henne, annat än att hon var vacker ? Jag rannsakade mitt minne och kom fram till att hon spelade huvudrollen i Gilda och gifte sig och fick barn med en Khan, men vilken? 
Jo, berättar TT-artikeln: Rita hade många män, gift fem gånger till exempel och bland dem med Orson Welles men även prins Ali Khan, med vilken hon fick dottern Yasmin. Ritas utseende och utstrålning lär ha varit slående och hennes bild fanns på åtskilliga logementsskåpsdörrar under andra världskriget. En bild lär också ha varit klistrad på en av atombomberna som fälldes över Japan!
Om sina män sa hon en gång att: 
- De flesta gifte sig med Gilda och vaknade upp med mig.
På bioduken kunde man se henne i "Endast änglar har vingar", 1939, Blod och sand,1941, Omslagsflickan, 1944. Hon spelade med i Wild West Show 1964, och gjorde sin sista film 1972, Vredens dag, då hade hon emellertid redan märkt av de minnesproblem som gjorde det allt svårare för henne att få roller. Hon led av Alzheimer och vårdades under de sista åren av dottern Yasmin Aga Khan som allt sedan dess fortsatt att arbeta för alzheimersjuka. Rita Hayworth, född Margarita Carmen Cansino 17 oktober 1918 blev 68 år.

Inga kommentarer: