torsdag 17 maj 2012

Var det rättvist mot vår nässelvän?

Bild: Jörgen Auer
Vart tar en fjäril vägen när den dör? Det var frågan på landet i dag när Inger hittade den här nässelfjärilen inomhus. Den såg så fin och timid ut att hon varsamt plockade upp den och la den på trappan i hopp om att den skulle börja andas in vårluften och sedan fibbla iväg på fjärilars vanliga vis. Än hit, än dit.
Så blev det inte. Den låg där den låg, och visserligen rörde sig vingarna ibland när vinden tog i, men vår nässelvän vaknade aldrig. Däremot var den försvunnen för ett ögonblick, men kunde snabbt hittas eftersom den i vinden hasat iväg ner i den springa ni ser på bilden. Jag lät den ligga och hedrade den döda genom att ta av mig mössan.
Men alla andra fjärilar? Vart tar de vägen när vingarna inte bär längre? Skulle det liksom inte vara rättvist på något sätt om de bara lyfte och fördes bort av vinden till en plats vi inte känner till? Borta med vinden, helt enkelt. 
Att ramla ner i hålrummet mellan två brädor är ett allt för deprimerande slut på ett så vackert och kringflackande liv som en nässelfjärils.

Inga kommentarer: