tisdag 14 juni 2016

Hur levde bröderna i Veta?


 Bild: Jörgen Auer
Runstenarna vid Veta kyrka, Mantorp, är fina.
Och som vanligt undrar jag alltid över vilka de här människorna var och hur de levde. Bröderna Karle, Gunnar och Håmunde, hade de syskon? Hur många? Exakt var bodde bröderna? Vad sysslade de med om dagarna? Reste de någonsin någonstans? Vart? När? Hur? Och visste de varför Sya heter Sya? 
 Bild: Jörgen Auer
Kanske visste de det och mycket mer därtill. Kanske kände de också personerna som nämns på de andra två kända stenarna i Veta. De två som står vid parkeringen invid kyrkan. Gere, hans broder Stenkil och deras fader Björn.
Och kände dessa tre möjligen till Vibjörn? Samt vem som reste stenen efter honom? Var alla släkt?
Bild: Jörgen Auer
Apropå runstenar så kan man väl fundera över hur många sådana som ännu inte har hittats. Har arkeologerna och historikerna lyft på varje sten? Skulle inte tro det. De här till exempel, inte så jättelångt från Veta kyrka, har man synat dem? Jag tycker att man borde vända på dem och kolla. Tänk om det finns stenar som berättar mycket mer än vilka som reste stenar och efter vilka. En ny Röksten vore nåt. Var den än hittas.
Jag tycker det är märkligt att ingen sten syns till som har mer förklaringar till den tid man levde i då. En riktig historiesten som struntar i vem som reste stenen efter vem, utan i stället berättar om tiden, om kungar och undersåtar.
Bild: Jörgen Auer
På tal om märkliga stenar. Vad sägs om den här, ingående i en av fasaderna på Veta kyrka. Är det månne en bowlingsten?
Bild:Jörgen Auer
Och så här se Veta Kyrka ut från öster. Låg här något annat när de tre Vetabröderna levde?

Inga kommentarer: