fredag 27 juni 2014

En dag för kejsarkrona

 Bild: Jörgen Auer
Uschaan. Vädret i dag påminner om samma dag förra året. Därför kan jag lika gärna visa två bilder från 2013-06-27. Staviken i Drögen låg grå och liksom blötare än vanligt. Man höll sig inomhus.
 Bild: Jörgen Auer
Men den som vågade sig ut och hade ärende där, för att pinka till exempel. Ja, den kunde lägga märke till hur somliga växter (alla?) verkade trivas i regnet. Som den här kejsarkronan (Fritillaria imperialis) som  stank mer än vanligt. I Holland kallas för övrigt kejsarkronan för stinkande liljan. Och det finns de som brukar säga att blomman stinker som en räv (dock låter den höns vara i fred).
Att den här liljeväxten heter just kejsarkrona beror antagligen på att den är lång och ståtlig, så där en meter hög. Enligt Virtuella floran kommer artnamnet imperialis av latinets imperator (kejsare), vilket syftar på blomkalkens kronlika form. Att ta reda på sådan information är sånt man kan syssla med regniga dagar. Eller blogga.
Apropå kejsare och krona kan man ju fundera lite över dagens "STORA" nyhet. Den har visserligen inte så mycket med kejsare att göra. Och inte med krona, heller. Men ändå. Kungligheter är ju nästan som kejserligheter. Och prins Carl Philip känner sig kanske som något av kejsare i dag när han och Sofia Hellqvist har förlovat sig. Giftermål planeras ske sommaren 2015.
Vad ska man tycka om det? Tja, att två unga människor vill gifta sig är väl bara roligt? Så, grattis och har ni vägarna förbi Mantorp någon gång så titta in, Calle. Eller kom du, Sofia, om Calle kanske hellre hålls borta på motorbanan. Vi är snälla människor och har till och med några bilder på Calles syster Victoria att visa och ett par roliga anekdoter om mina möten med familjen att berätta till fikat.

Inga kommentarer: