torsdag 22 januari 2015

Sofia vann SM-kval på ALG

 Bild: Jörgen Auer
I dag har jag varit på SM-kval. Men inte vilket SM-kval som helst, utan SM för unga plåtslagare. Det ägde rum ett sådant kval på Anders Ljungstedts Gymnasium (ALG) i Linköping där sex elever gjorde upp om en plats till SM-finalen i Katrineholm 24 april.
 Bild: Jörgen Auer
En av de sex var Jim Agnevik. Han går liksom de andra sista året på ALG och får troligen tämligen lätt arbete efter examen i vår. Plåtslagare tillhör nämligen bristyrkena i Sverige. På skolan finns det totalt 9 elever i avgångsklassen. I årskurs 2 finns 7 och i första 10 som har anmält intresse för linjen. Första året får eleverna pröva på trä, mur, betong, måleri, plåtslageri samt maskin och anläggning och väljer sedan program eller linje.
Bild: Jörgen Auer
En som alltså redan valt och går ut i vår är Sofia Sörliden, ensam tjej på plåtslageri. Men skicklig. Och snabb. I SM-kvalet var det just Sofia som efter sex timmars uppgift stod som segrare och som alltså får vara med i SM-finalen 24 april. Där får hon tävla mot fem andra plåtslagerielever från andra gymnasier runt om i Sverige. Sammanlagt deltar 158 elever i SM-kvalet.
 

Inga kommentarer: