onsdag 28 november 2018

Ny runda, mer Uhrberg

 Bild: Jörgen Auer
Alltså, det är nåt med gamla ting. Som det här fönstret på Veta kyrka. Ja, jag har ännu en gång passerat kyrkan. I dag i ganska kall väderlek. Men rör man på sig så fryser man inte. Inte så mycket som om man inte rörde på sig, vill säga. Dock blir det lite kallt om fingrarna när man fotar.

 Bild: Jörgen Auer
Jag skrev något om kyrkan och klockstapeln i går, men då till en mörk bild, nästan svart (det var motljus). Här är de tillsammans igen, men i dagsljus. Och från en för mig ovanlig vinkel eftersom jag klev ut på åkern söder om kyrkan och fotade.

 Bild: Jörgen Auer
Klockstapeln i ännu en något ovanlig vinkel. I går nämnde jag att stapeln sägs ha en mäster Uhrberg från Eksjö som byggherre och ännu har jag inte fått upp spår på honom. Inte mer än att han nämns som arkitekten bakom flera kyrktorn, de flesta i nordvästra Småland. Troligen hette han Jacob. Det bör dock nämnas att Jacob Uhrberg är nämnd på flera håll, bland annat i en antikvarisk medverkan till en restaurering 2010 av Säby kyrka i Tranås kommun, Jönköpings län. I en bildtext om tre kyrkor med tornlanterniner av Säbys typ står att de är "ritade av Jacob Uhrberg". De tre kyrkorna är Gränna kyrka med en lanternin från 1761, som dock brann 1889, Lekeryds kyrka med lanternin från 1769, samt Lommaryds kyrka med en från 1755. I en text nämns också Uhrberg vid namn, då som trolig upphovsman till en ritning av Säby torn. Där nämns åter de tre redan nämnda kyrktornen men nu även Öggestorp kyrka, alla med Uhrberg som trolig arkitekt. Öggestorp kan nog strykas, då den inte stod klar förrän 1883. Om det nu inte var denne mans ritning som låg bakom byggnationen av lanterninen,  förstås.
Min undran om honom står obesvarad. Så var föddes denne man, var dog han och var levde han?

 Bild: Jörgen Auer
Kallt i dag, som sagt. Men solen värmde. Och lekte lite med mig. Eller om det var jag som lekte med solen i försök att få till en trevlig bild. I försök att få till en bild överhuvudtaget, kan man säga. Jag har ju gått Vetarundan så många gånger att jag har sett "allt". Men inte just när solen står så här. 

 Bild: Jörgen Auer
Klämmestorpsallén har jag också vandrat i och fotat många gånger. Ibland möter jag nån annan vandrare eller flanör just här. I dag ingen. I dag var inte vintern heller tillräckligt mycket vinter för att bilden skulle bli riktigt vacker. Jag lär återkomma. 

Bild: Jörgen Auer
Vilket land har den här flaggan? Inget, men det borde vara nåt med ett fotbollslandslag för det här är en del av nätet i ett mål stående på konstgräset på Klämmestorp IP.
Från "Klämman" bar det av till Sjögestad för sen lunch på motellet (kålpudding) och efter det till Älvestad kyrkogård där Inger la lite granris på en släktings grav.

Bild: Jörgen Auer
Från Älvestad såg jag solen säga hej då över Amnada Mellangård. Kanske ses vi i morgon, solen. Snart, hoppas jag i alla fall.


Inga kommentarer: