tisdag 27 november 2018

Vem var mäster Uhrberg?

Bild: Jörgen Auer
Hur många gånger har jag fotat Veta kyrka och klockstapeln bredvid? Eller Veta kyrkogård? Ingen aning, men åtskilliga är ett svar som får duga här. Antalet gånger som jag promenerat förbi eller sprungit är betydligt fler. Ändå duger åtskilliga som svar även här. Fastän det kan skilja tusen gånger!
Nåväl, här kommer i alla fall nämnda kyrka och klockstapel en gång till. I motljus. Bortanför dem går solen ned. Det är november. Sen november. Snart första advent.
Om kyrkan kan sägas att det är en korskyrka med anor från 1100-talet. Klockstapeln uppfördes 1727-1728 av en mäster Uhrberg från Eksjö. I alla fall enligt ostergotlandsmuseum.se. Något förnamn nämns inte.
Uhrberg undrar jag lite över. Jag googlar runt och är även inne på Arkiv Digital och söker honom. Om det är samme Uhrberg det är frågan om för kyrktorn och klockstaplar som byggs under 1700-talet vågar jag inte påstå. Mannen som lät uppföra stapeln i Veta måste ju minst ha varit i 20-årsåldern när jobbet utfördes. Troligen närmare 30. I alla fall om han var mäster.
25 år senare står ett torn i Karlstorp i Småland färdigt 1753, med en byggherre vid namn Uhrberg. 1756 är tornet i Säby klart och 1768-1769 byggs ett torn i Lekeryds kyrka, båda med en Uhrberg inblandad. Vid det senare borde Uhrberg, om det är samma person vi pratar om, vara i 75-årsåldern. Eller äldre.
Var och när han avlider har jag inte lyckats hitta. Än.

 Bild: Jörgen Auer
Och så här ser kyrkan och klockstapeln ut i dagsljus. Till och med dagens nu flydda ljus.




Inga kommentarer: