torsdag 29 november 2018

Ful ridtävling på Gärdet 1889

Östgöta Correspondenten 1889

Det skulle bli en fest. Kanske var det också så, detta nådens år 1889, den 30 juni. En varm dag. Närmare 20 000 människor, säger en brevskrivande reporter att det var som hade samlats på Gärdet i Stockholm, Ladugårdsgärdet, som man sa vid den tiden.
Konungen Oscar II var där, liksom hans två yngsta söner, prinsarna Carl och Eugen.  Samt hertig Wilhelm av Nassau.
De fick se snabba och hetsiga galopper.
Det sista loppet, jaktloppet, blev det värsta och fulaste.

Östgöta Correspondenten 1889

Märkligt är att få ta del av reporterns beskrivning av loppets hätska slutskede med piskorna vinande och att den värste syndaren skulle ha varit C. von Rosen. Denne man, underlöjtnant då, och med en gedigen ridutbildning bakom sig (bland annat på Strömsholm och Spanska Ridskolan i Wien) blev senare en av de största ryttarna Sverige haft - han lär mellan 1889 och 1907 ha gjort 132 officiella starter i Sverige och utomlands och vunnit 44 segrar och 56 prisplatser.
von Rosen var dessutom en av landets största och mesta idrottsledare. Han var ordförande eller styrelseledamot i flera idrottsförbund och klubbar och engagerad i ridsport, bandy, segling, tennis, bilsport, rodd, skridsko. Han var den förste ordföranden i Svenska Fotbollförbundet, till exempel och ända fram till år 2000 kämpade man på herrsidan i svensk fotboll om von Rosens pokal, vilken tillföll mästarlaget. Svenska Fotbollförbundet uppsatte ett nytt vandringspris, Lennart Johanssons pokal, sedan det uppmärksammats att Clarence von Rosen haft nationalsocialistiska kopplingar under 1930- och 1940-talen.

Tillbaka till Corren från 2 juli 1889 och beskrivningen av den militära galoppen på Gärdet några dagar tidigare. Får man tro den närvarande skribenten Cr, tillhör inte den tävlingen på Lindarängen (östra delen av Ladugårdsgärdet) den då 22-årige Clarence von Rosens största idrottsbedrifter. 
Någon undrar kanske hur det senare gick för hästen Rigoletto. 
Det gick bra. Året därpå vann Rigoletto i september Konungens Pris i en steeplechase just på Gärdet. I sadeln: Clarence von Rosen. Ännu mer anmärkningsvärt var att de båda vann två lopp i rad den dagen. Först en häcklöpning över 1600 meter och omedelbart efter 3200 meter steeplechase. Med "Correnloppet" i minne fasar man över hur Rigoletto såg ut efter två lopp i rad.

Källor: Östgöta Correspondenten 2 juli 1889, sok.riksarkivet.se, wikipedia, svenskgalopp.se

Inga kommentarer: