fredag 23 november 2018

Bjärsen, Drögen, Roxen

 Bild: Jörgen Auer
Sjöar kan heta vad som helst. Precis vad som helst. Ofta heter de förstås något med sjö i namnet, som Storsjön och Lillsjön. Bysjön, Kisasjön, Rinnasjön, Hemsjön eller vad det nu kan vara. Jag tänkte kort presentera några av dem. 
Bjärsen ses en aning här ovan, bilden tagen nära Wallnäs. Sjön ligger i Linköpings kommun i Nykils socken och har en yta på 1,3 kvadratkilometer och en strandlinje på 8,65 kilometer. Fiskarter: Abborre, gädda, gös, braxen, mört.

 Bild: Jörgen Auer
Drögen är en 8,85 kvadratkilometer stor sjö, belägen i både Linköpings kommun och Kinda kommun (ungefär halva var). Den ligger även förhållandevis högt, 155,2 meter över havet. Strandlinjen är med alla vikar 53,3 kilometer lång. Dessutom är sjön oerhört vacker (jag vet och har sommarbostad där) med ett flertal öar, vikar, uddar, grund. En utmärkt sjö för paddling och långfärdsskridsko. Fiske: Främst gädda, abborre, mört, braxen, sutare, siklöja och löja. Men sällsynta fångster av ål, nors, gös, röding,  sik och lake förekommer.

Bild: Jörgen Auer
Roxen i Linköpings kommun är en av Östergötlands största och mest kända sjöar, med en yta på 94,9 kvadratkilometer. Bara Vättern och Sommen är större. Göta Kanal rinner genom här, från Berg och den kända slusstrappan i väster till Norsholm i öster och otaliga fritids- och passagerarbåtar har genom åren passerat sjön som har ett rikt fågelliv. Roxens djup är inte mer än åtta meter och medeldjupet endast 4,7 meter. Svårseglad vid blåst, sägs det, på grund av svårforcerade korta och höga vågor. Fisktillgången är god med 24 olika arter. Främst gädda, men även goda bestånd av abborre, gös, braxen, ål, mört, nors och den rödlistade aspen.
Bilden är tagen en stilla vinterdag från länsväg E1136, norr om Roxen.

Det var de tre. Nästa gång presenterar jag Fjärsen, Plögen och Koxen. Eller Tärsen, Sprögen och Moxen. Det kan även bli Ärsen, Ögen och Oxen. Eller Bärsen, Bögen och Boxen. Kom ihåg att sjöar kan heta precis vad som helst. Kanske hittar jag i stället: Fjärrlången, Lillspånkan och Klänningen.

Inga kommentarer: