tisdag 10 mars 2020

Ett öppet fönster

Bild: Jörgen Auer
Törs man ha fönster öppna, med tanke på Corona? Tänk om viruset flyger in? Nu när det verkar ha kommit till Östergötland, menar jag. En man i östra delen av regionen uppges vara sjuk och i karantän i hemmet. Var han bor exakt får vi inte reda på, men i östra Östergötland.  Och var är det? Tja, om man drar ett streck genom länet från Finspång och ner någonstans ungefär mellan Roxen och Glan och vidare neråt öster om Åtvidaberg så är vi i östra delen av regionen. Räkna in Finspångs, Norrköpings, Söderköpings och Valdemarsviks kommuner, kanske delar av Åtvidaberg också.
Ska vi kanske akta oss för de här människorna från öster för att inte riskera att smittas?
Nej, inte mer än vi bör akta oss för andra som verkar febriga och säger att de just kommit hem från skidsemester i Italien. Eller febersjuka med luftvägsproblem som berättar att deras släkting/vän/granne som de kramade så sent som i lördags ligger inlagd i virussjukdomen. 
Men kanske bör vi tänka oss för inför evenemang vi avser besöka: är det nödvändigt att gå? Visst, jag kanske inte tillhör riskgruppen och dör troligen inte av Corona, men jag kan ju bli smittad och föra smittan vidare till någon i min närhet som riskerar att råka illa ut. Är det så du känner och har det, ja då ska du inte gå på hockey, teater, bio, eller vad det nu är för evenemang som drar folk. Måste du äta på restaurang? Du kan väl ta matlåda till jobbet närmaste tiden? Och tvätta händerna ofta! Nys i armvecket, hälsa inte så närgånget (kramar undanbedes) och sluta peta näsan.
Men ett fönster kan gott vara öppet. 

Inga kommentarer: