tisdag 24 mars 2020

Om en raket och biogas

 Bild: Jörgen Auer
Man behöver i dessa virustider inte stanna och prata med folk för att höra vad de säger. I dag mötte jag en 4-5-årspojke som när de passerade mig just här pekade på stålblänket, vände sig mot sin pappa och frågade: Är det där en raket, pappa? 

 Bild: Jörgen Auer
Bra fråga, tänkte jag som inte heller hade koll på vad det var som stod där och glänste i eftermiddagssolen utanför Fåddman (Saltmästaren på Magasinsvägen/Trumpetarevägen i Mantorp). Hemkommen googlade jag därför på Fåddman och hittade via vuab.se en text och efter att ha läst den kan jag svara den där pojken att är det raket så går den på biogas.
Det här är nämligen Fåddmans nya  biogasanläggning. Vuabs text skrevs i januari 2020. Där stod att företaget bytt ut en tidigare oljeeldningspanna mot en biogasanläggning och därmed minskat sina koldioxidutsläpp med 470 ton/år, från 502 ton till 32. Bra jobbat Fåddman, säger jag.

 Bild: Jörgen Auer
Heja, Mantorp och stå på. Här är vägen vi kan gå. En av många, ska sägas. Själv gick jag nog en och en halv mil i dag. Både asfalt och grus, i både mörker och ljus. Jag genade, gick runtomkring, jag skenade, nåja, gick av och an, hit och dit, fram och tillbaka, kors och tvärs, över och under, upp och ner (dock inte uppochner), framför och bakom, jag var ta mig den överallt.  

 Bild: Jörgen Auer
Vilket vackert träd! Är det en gran? Kottarna ser så ut, men resten? Jo, va? Jättefint klippt. Så där ska jag också göra om jag någonsin skaffar mig en gran. Julgran, kanske? Då får det plats många paket.

 Bild: Jörgen Auer
Fråga mig inte vad blomman heter. Jag är urkass på blommor. Tyvärr. Jag vill så gärna veta och kunna. Jag får väl göra som med raketen, googla. Men det tar jag i morgon. Hej då.

FOTNOT: Vuab kommer av Ventilationsutveckling AB och är ett familjeägt företag som startade i Småland 1974.

Inga kommentarer: