måndag 23 mars 2020

Vi måste ta ansvar

Bild: Jörgen Auer
Aldrig tidigare har så många varit ute och motionerat i Mantorp, springandes, gåendes eller cyklandes som denna helg, den första riktiga Coronahelgen. I alla fall har jag aldrig tidigare sett så många motionärer under mina 40 år i samhället. Och promenera får man, det kan till och med vara bra att vistas utomhus i friska luften, ensam eller två och två ett par meter från varandra och absolut inte stannandes för att hälsa närgånget på någon man möter.
Covid-19 är en farlig sjukdom för gamla och svaga, särskilt för dem med annan svår sjukdom och Coronaviruset har greppat tag i mänskligheten jorden runt och kanske blir det greppet ännu hårdare, till ett järngrepp, om man ska tolka statsministerns farhågor rätt i det tal han höll till nationen i kväll. Regeringens åtgärder och begränsningar hittills kan komma att förstärkas och utökas till ännu ett järngrepp. Om inte Coronan och sjukdomen Covid-19 tar oss så gör regeringen. Och det är väl självklart att man i så fall väljer regeringens om det går att välja.  
Vi måste ta ansvar och skydda oss och våra medmänniskor så gott vi kan, och vi måste skynda oss. 
Men motionera utomhus är bra för oss som ännu inte har drabbats. Det gör lungorna starkare och kan få oss att stå emot viruset bättre. Motion är troligen bra för även för dem som redan har drabbats och är på bättringsvägen. Jag skriver troligen för att vi inte vet ännu hur en konstaterad smittad och på sjukhus inlagd och omhändertagen person verkar och fungerar efter friskskrivning.
Många kommer att få den här farsoten bara som en vanlig influensa, andra som en förkylning.
Åter andra kommer att dö.

Inga kommentarer: